Kategoriarkiv: Sverige

Nytt kallt krig i spåren av massutvisade diplomater

Ett nytt kallt krig tornar upp sig med krigshot i stället för diplomati. Massutvisningarna av ryska diplomater leder till ökad politisk spänning och ökad risk för krig. Liksom före Irakkriget 2003 handlar det om ej fastställda anklagelser om massförstörelsevapen. Är det bra politik?  Fortsätt läsa Nytt kallt krig i spåren av massutvisade diplomater

En historisk dag

Den här fredagen är en historisk dag.

Sveriges folkmängd har överskridit tio miljoner. I de kommentarer jag hör är det ingen som hävdar att det beror på vad som populistiskt kallats ”flyktingkrisen” eller ”systemkollapsen”.

Men nog är det så att de flyktingar som sökt sin tillflykt hit ökar och föryngrar befolkningen och vitaliserar det svenska samhället. Allt är inte enkelt. Det kommer att ta lite tid. Men sett i ett större tidsperspektiv är det ganska givet.

I USA installeras Donald J Trump som USA:s 45:e president. 800 000 besökare väntas komma till den amerikanska huvudstaden för att hylla Trump – eller protestera och demonstrera.

USA får en högerpopulistisk självupptagen diktator som president. Är det slutet för ”den amerikanska erfarenheten”, slutet för USA:s roll som mäktigaste och mest militärt aggressiva nation i världen? Mycket tyder på det.

Trump svär eden kl sex svensk tid. I samma ögonblick övergår den operativa presidentmakten till honom. Trump blir överbefälhavare med makt över kusliga kärnvapenlager. Världen håller andan.

Kollapsar den amerikanska demokratin? Vad händer med medier och yttrandefrihet, med rasmotsättningar? Hur påverkas världen utanför USA? Hur ser världen ut om ett dygn, om två år, om tio år?

Den amerikanske fredsforskaren Johan Galtung förutspådde år 2000 att USA skulle falla sönder på liknande vis som Sovjetunionen. Är det som sker i dag en början?

Bilden: Tidskriften The New Yorkers tecknare Paul Noth föreställer sig hur Trump svär presidenteden:

… and I will to the best of my ability, which is terrific ability, by the way. Everyone agrees I have fantastic ability. So there’s no problem with my ability, believe me …