Kategoriarkiv: Religion

Om böneutrop och religionsfrihet

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Svenska muslimer är en religiös minoritet som har rätt till religionsfrihet. Det har kommit en otäck ton i debatten om deras rätt till två böneutrop i veckan från en moské i Växjö. Bilden från Kairo. Fortsätt läsa Om böneutrop och religionsfrihet

Hjalmar Ekström – mystiker och skomakare

Den religiöse mystikern och skomakaren Hjalmar Ekström presenterades av Antoon Geels i kulturhuset Sub Rosa. Bilden: Hjalmar Ekström med familj utanför skomakarhuset på Sandviksgatan i Raus. Fortsätt läsa Hjalmar Ekström – mystiker och skomakare

Frälsarkransen i Mariakyrkan

gudsparlan_0530

Frälsarkransen – ett radband för protestanter och en meditationsvandring i Helsingborgs Mariakyrka. Bilden Gudspärlan.

När Martin Lönnebo 1995 gick i pension från sin biskopstjänst i Linköpings Stift, beslöt han sig för att öluffa som backpacker i den grekiska övärlden. Under ett oväder tvingades han gå i land på en ö där det bara bodde ett femtiotal personer.

På ön såg Lönnebo hur byns män och några inblåsta resenärer hängde på platsens enda café och pillade på sina radband, sina komboloi, och väntade på att stormen skulle bedarra. Han hyrde ett rum och började skissa på ett radband för protestanter, berättar Karin Thunberg i en artikel i Svenska Dagbladet 2015.

Så föddes det som nu kallas ”frälsarkransen”. Den består av 18 glaspärlor, förenade till en ring och bärs som armband/radband av bortåt en miljon människor runtom i världen. Varje pärla har ett namn: Gudspärlan, Jagpärlan, Doppärlan, Ökenpärlan, Bekymmerslöshetspärlan, de två Kärlekspärlorna, de tre Hemlighetspärlorna, Nattens pärla, Uppståndelsepärlan och de sex Tystnadspärlorna.

I intervjun får Lönnebo frågan om han själv bär en Frälsarkrans. ”Lite generat säger han att han har den i byxfickan. Kommer man från en västerbottnisk småbondesläkt, som han gör, är man inte van att karlar har armband.”

Frälsarkransen tillverkas enligt Fair Trade-bestämmelser i den lilla byn Purdilur utanför New Delhi där den försörjer 45-50 familjer och därtill har bekostat byns skola.

bekymmerslo%cc%88shetspa%cc%88rlan-kopia

I Mariakyrkan i Helsingborg finns en frälsarkrans utlagd som en meditationsvandring genom kyrkan. På olika platser längs sidoskeppen och koromgången finns stora ”pärlor” av stengods, framställda 2010 av konstnären Katarina Gustafsson från Sireköpinge, med radbandet som förebild. De inbjuder till en meditativ rundgång i kyrkorummet, lätt att följa med en liten folder eller genom uppsatta texter vid varje pärla – och kan också ses som en ovanlig och tankeväckande utsmyckning av kyrkorummet.

Bilden  i texten: Bekymmerslöshetspärlan.

Fotnot: På Wikipedia finns beskrivning av de olika pärlornas utseende och innebörd.

Islam: s-l-m: Fred, frihet, friskhet

Ekumeni_4749

Storekumeniskt möte mellan tre världsreligioner lockade 130 personer till Västra Karups församlingshem.

Ekumeni_4750

coexist

När Malmö började få dålig rykte var det viktigt att med andra över religionsgränserna arbeta för en gemensam värdegrund. Så tillkom Coexist Malmö, som arbetar som fredsmäklare över religionsgränserna, berättar Daniel Koverman från judiska församlingen i Malmö.

Västra Karups församlingshem är fullt till sista plats med bortåt 130 personer. Det är pingstdagens eftermiddag och kyrkoherde Fredrik Westerlund har inbjudit till ett tre timmar långt Storekumeniskt möte.

Sten Högberg, också från Malmö, representerar Equmeniakyrkan, som bildats av Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan. Han tar avstånd från auktoritära kyrkor och talar om religion utan en absolut sanning, mera som ett språk med olika dialekter. Och om Babels torn och tungomålstalande.

– Plötsligt kan vi förstå ”de andra” över språkgränserna. Jesus svåraste budskap, att älska sin fiende, behöver vi stava på i dag.

– Ordet islam har mer än 20 innebörder men består egentligen bara av tre konsonanter s-l-m, och av tre ord som på arabiska innehåller de bokstäverna: Frid, fred och friskhet, berättar Othman Al-Tawalbeh, imam bosatt i Helsingborg, också doktorand vid teologiska institutionen i Uppsala och projektledare för studieförbundet Ibn Rushd.

Othman berättar om sitt arbete med att hjälpa unga vilsna män som attraheras av IS budskap och deras föräldrar. Det är ingen lätt uppgift, men nödvändig.

– För mig är IS självklart terrorister.

Alla tre religionsföreträdarna var överens om att gränsöverskridande samtal om religion och samhälle, som den här eftermiddagen i Västra Karup, är nödvändiga för att steg för steg bygga ett tolerantare och mera inkluderande svenskt samhälle.