Kategoriarkiv: Religion

Pandemin och BJP hotar indiska Taj Mahal i Agra

Indien är sakta på väg ut ur coronapandemins andra våg, som drabbade landet med förödande kraft under den gångna traumatiska våren. Många har kusliga minnen från hopplös jakt på lediga sjukhusbäddar, på medicin och livsnödvändigt syre. Än fler minns likbålen som brann dag och natt och förvandlade himlen över Indiens byar och städer till grå aska.

Antalet smittade har minskat sedan dess. Myndigheterna har försiktigt börjat återöppna landet för turister, skriver New York Times i ett reportage, som fokuserar på den nordindiska staden Agra.

I Agra ligger Indiens kanske mest kända turistsevärdhet, Taj Mahal, men också rader av andra indisk-islamska skatter, monument från den historiska epok när Agra var huvudstad i mogulrikets imperium.

I dag uppskattas hälften av stadens befolkning vara beroende av turismen

Taj Mahal återöppnade i mitten av juni, men med strikt begränsning av antalet besökare. I solnedgången brukade mängder av människor från hela världen samlas vid Taj Mahal. I år kommer oftast bara en handfull besökare, de flesta lokala, som strövar runt det stora tempelområdet efter att ha betalt 25 kronor i inträde.

Det är varken normalt eller säkert.

Krisen är långt ifrån över. Bara 4 procent av Indiens 1,4 miljarder invånare är fullt vaccinerade. Hälsovårdsmyndigheterna varnar för att en tredje våg av smittan.

I våras dog enbart i Agra tusentals människor varje dag av covid-19, när Indien var ett av de länder i världen som drabbades värst av pandemin.

Pandemin är inte den enda utmaningen för Taj Mahal. Indien styrs i dag av det hindunationalistiska partiet BJP, Bharatiya Janata Party, som under senare år försökt omvärdera Taj. Byggnaden uppfördes av mogulhärskaren Shah Jahan, som en grav för hans älskade drottning Mumtaz Mahal och som en symbol för den muslimska erövringen av stora delar av norra Indien.

Yogi Adityanath, hög tjänsteman i delstaten Uttar Pradesh, där Agra ligger, har avfört monumentet från delstatens lista på viktiga turistmål och påstått att det inte ”reflekterar den indiska kulturen”.

Under senare år har inkomster från Taj Mahal av Uttar Pradeshs delstatsregering delvis använts för att ”försköna” hinduiska monument. Ett sådant är ett hindutempel på annan plats i Uttar Pradesh tillägnat guden Ram. Det byggdes på ruinerna av en muslimsk moské, förstörd 1992 av en hinduisk mobb.

Indiens sekulära och toleranta ideologi har i mycket präglat landet alltsedan Mahatma Gandhis dagar och den nationella självständigheten 1947. Med Modi som hindunationalistisk premiärminister har mycket förändrats, inte minst genom trakasserier och förföljelser av landets stora muslimska minoritet, som utgör 12 procent av landets befolkning eller mer än 150 miljoner.

Får Helsingborg efter alla år till sist en moské?

Den muslimska församlingen Ahel Al-Sunnah planerar att köpa mark och bygga en ny moské intill Hornbach på Väla Södra. Så här ska moskén se ut enligt bygglovsansökan.Bild: Illustration från bygglovsansökan/HD.

Den muslimska församlingen Ahel Al-Sunnah planerar att bygga en moské på Väl södra, intill Hornbachs nuvarande lokaler. Bilden visar hur moskén kan komma att se ut enligt bygglovsansökan.

Det djupt främlingsfientliga sverigedemokraterna förnekar sig inte. Partiets ledande namn Michael Rosenberg hävdade i en intervju i Helsingborgs Dagblad att partiets huvudargumentet är att man i moskén ”inte tillåter samkönade vigslar”.

Kultuskribenten Petter Larsson skriver i en debattartikel att argumentet är märkligt, eftersom SD gjort sig känt som ett fundamentalt homofobiskt och hbtq-fientligt sinnat parti. Så sent som i augusti i år reserverade sig SD i just Helsingborg mot beslutet att hissa regnbågsflaggan vid Rådhuset och Stortorget.

Peter Larsson skriver vidare:

”De flesta samfund avvisar för övrigt samkönade äktenskap. När SVT ringde runt för ett år sedan var det bara fem av de 34 samfund som har vigselrätt som viger homopar. Välkommen till den svenska frikyrkorörelsen!

Svenska kyrkan är ett av de få samfund som tillåter samkönade äktenskap. Det är – tada ! – Sverigedemokraternas kyrkopolitiker motståndare till.”

I klartext handlar det om, fortsätter Petter Larsson: De avskyr prideflaggor och jämförelserna mellan homosexualitet och pedofili ligger aldrig långt borta i SD-sammanhang. Men de avskyr muslimerna ännu mer.

Finns det religionsfrihet i Helsingborg? Hur många muslimer finns bland stadens bortåt 120 000 invånare? 10 000 eller bortemot 15 000? Jag vet inte. Men skulle Helsingborgs muslimer förnekas rätten till en egen vacker och ändamålsenlig moské är det illa beställt med religionsfriheten.

Enligt lagen om trossamfund (1998:1593), som ersatt religionsfrihetslagen från 1951, handlar det ytterst om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, om trossamfund som en gemenskap för religiös verksamhet, i vilken det ingår att anordna gudstjänst.

Om Helsingborg skulle förvägra stadens muslimer rätten att bygga en moské innebär det att deras mänskliga rättigheter kränks liksom den grundläggande friheten att utöva en religion.

Alltså om intolerans och främlingsförakt av värsta slag.

För övrigt finns trosutövare av många olika slag. Det gäller kristna likaväl som muslimer. Jag var en gång i sydindiska Kerala inbjuden till ett mappilamuslimskt bröllop. Förutsättningarna för det var att de nygifta under fem år efter bröllopet bodde hos kvinnans föräldrar. Skötte sig mannen kunde de därefter bilda ett eget hem. Skötte han sig inte – ja, då blev han utkastad.

Om böneutrop och religionsfrihet

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Svenska muslimer är en religiös minoritet som har rätt till religionsfrihet. Det har kommit en otäck ton i debatten om deras rätt till två böneutrop i veckan från en moské i Växjö. Bilden från Kairo. Fortsätt läsa Om böneutrop och religionsfrihet

Hjalmar Ekström – mystiker och skomakare

Den religiöse mystikern och skomakaren Hjalmar Ekström presenterades av Antoon Geels i kulturhuset Sub Rosa. Bilden: Hjalmar Ekström med familj utanför skomakarhuset på Sandviksgatan i Raus. Fortsätt läsa Hjalmar Ekström – mystiker och skomakare

Frälsarkransen i Mariakyrkan

gudsparlan_0530

Frälsarkransen – ett radband för protestanter och en meditationsvandring i Helsingborgs Mariakyrka. Bilden Gudspärlan.

När Martin Lönnebo 1995 gick i pension från sin biskopstjänst i Linköpings Stift, beslöt han sig för att öluffa som backpacker i den grekiska övärlden. Under ett oväder tvingades han gå i land på en ö där det bara bodde ett femtiotal personer.

På ön såg Lönnebo hur byns män och några inblåsta resenärer hängde på platsens enda café och pillade på sina radband, sina komboloi, och väntade på att stormen skulle bedarra. Han hyrde ett rum och började skissa på ett radband för protestanter, berättar Karin Thunberg i en artikel i Svenska Dagbladet 2015.

Så föddes det som nu kallas ”frälsarkransen”. Den består av 18 glaspärlor, förenade till en ring och bärs som armband/radband av bortåt en miljon människor runtom i världen. Varje pärla har ett namn: Gudspärlan, Jagpärlan, Doppärlan, Ökenpärlan, Bekymmerslöshetspärlan, de två Kärlekspärlorna, de tre Hemlighetspärlorna, Nattens pärla, Uppståndelsepärlan och de sex Tystnadspärlorna.

I intervjun får Lönnebo frågan om han själv bär en Frälsarkrans. ”Lite generat säger han att han har den i byxfickan. Kommer man från en västerbottnisk småbondesläkt, som han gör, är man inte van att karlar har armband.”

Frälsarkransen tillverkas enligt Fair Trade-bestämmelser i den lilla byn Purdilur utanför New Delhi där den försörjer 45-50 familjer och därtill har bekostat byns skola.

bekymmerslo%cc%88shetspa%cc%88rlan-kopia

I Mariakyrkan i Helsingborg finns en frälsarkrans utlagd som en meditationsvandring genom kyrkan. På olika platser längs sidoskeppen och koromgången finns stora ”pärlor” av stengods, framställda 2010 av konstnären Katarina Gustafsson från Sireköpinge, med radbandet som förebild. De inbjuder till en meditativ rundgång i kyrkorummet, lätt att följa med en liten folder eller genom uppsatta texter vid varje pärla – och kan också ses som en ovanlig och tankeväckande utsmyckning av kyrkorummet.

Bilden  i texten: Bekymmerslöshetspärlan.

Fotnot: På Wikipedia finns beskrivning av de olika pärlornas utseende och innebörd.

Islam: s-l-m: Fred, frihet, friskhet

Ekumeni_4749

Storekumeniskt möte mellan tre världsreligioner lockade 130 personer till Västra Karups församlingshem.

Ekumeni_4750

coexist

När Malmö började få dålig rykte var det viktigt att med andra över religionsgränserna arbeta för en gemensam värdegrund. Så tillkom Coexist Malmö, som arbetar som fredsmäklare över religionsgränserna, berättar Daniel Koverman från judiska församlingen i Malmö.

Västra Karups församlingshem är fullt till sista plats med bortåt 130 personer. Det är pingstdagens eftermiddag och kyrkoherde Fredrik Westerlund har inbjudit till ett tre timmar långt Storekumeniskt möte.

Sten Högberg, också från Malmö, representerar Equmeniakyrkan, som bildats av Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan. Han tar avstånd från auktoritära kyrkor och talar om religion utan en absolut sanning, mera som ett språk med olika dialekter. Och om Babels torn och tungomålstalande.

– Plötsligt kan vi förstå ”de andra” över språkgränserna. Jesus svåraste budskap, att älska sin fiende, behöver vi stava på i dag.

– Ordet islam har mer än 20 innebörder men består egentligen bara av tre konsonanter s-l-m, och av tre ord som på arabiska innehåller de bokstäverna: Frid, fred och friskhet, berättar Othman Al-Tawalbeh, imam bosatt i Helsingborg, också doktorand vid teologiska institutionen i Uppsala och projektledare för studieförbundet Ibn Rushd.

Othman berättar om sitt arbete med att hjälpa unga vilsna män som attraheras av IS budskap och deras föräldrar. Det är ingen lätt uppgift, men nödvändig.

– För mig är IS självklart terrorister.

Alla tre religionsföreträdarna var överens om att gränsöverskridande samtal om religion och samhälle, som den här eftermiddagen i Västra Karup, är nödvändiga för att steg för steg bygga ett tolerantare och mera inkluderande svenskt samhälle.