På jakt efter Picasso på Närlunda

Picasso_Narlunda

Kristinehamn har Picassosommar – men i Helsingborg är stadens unika Picassoverk på Närlunda svårt att hitta.

Picasso finns representerad i Helsingborg, med en 3,55 meter hög betongrelief, Fågelfisken, inköpt av Helsingborgs stad 1964 och placerad på en husgavel i Närlunda. Bakgrund är densamma som för Picassoskulpturen i Kristinehamn, med den skillnaden att verket i Helsingborg var den första av Picassos betongreliefer som inköptes till Sverige – efter att ha visats på utställningen ”Konst i betong”, organiserad på Moderna Museet av Pontus Hultén 1964.

Fågelfisken har liksom Picassoskulpturen i Kristinehamn blästrats av norske Carl Nesjar efter anvisningar från Picasso.

Helsingborgs kommun gav 2008 – i samband med en utställning på Dunkers – ut ”I allas ögon” en guidebok om offentlig konst i staden, skriven av Jenni Lindbom, konservator på Kulturmagasinet, med foto av Sven-Olof Larsén. Guiden innehåller presentationer av 86 konstverk, men bara sådana som förvaltas av Stadsbyggnadsnämnden. Picassos Fågelfisk nämns inte alls.

Jag beger mig till Närlunda, på jakt efter Picasso. Dagens Närlunda ligger ovanför den södra motorvägsutfarten. Utan bullerväggar ligger en påfrestande ljudmatta från trafiken över stadsdelen.

Miljonprogrammets bebyggelse från 1960-talet kompletterades förra året med 22-våningshuset Höjdpunkten. 2011 bodde 1255 personer i området, 58 procent var utlandsfödda.

I kvällning går jag runt i Närlunda en timme och letar efter Fågelfisken. Här finns inga anvisningar. Ingen av de jag träffar har hört talas om att det ska finnas en Picassoskulptur i stadsdelen. Picasso? I Närlunda??, svarar man.

Men det gör det. Picassos verk finns på en gavel i Närlunda. Dock får  jag noll träffar när jag söker på helsingborg.se, dock är ju kultur inte deras starka sida. Men Fågelfisken finns på Wikipedia. Och säkert också på Närlunda. Frågan är bara var? Om nu inte någon sålt verket och fått bra betalt?

Följdfrågan är förstås om det 50-åriga verket vårdats som det ska, om Kulturmagasinets konservatorer inte har ansvar för det.