Arabisk filmfest i Helsingborg

På lördagen fortsätter den unika arabiska kvinnofilmfestivalen med hela fyra nya filmer på Röda Kvarn.

Filmfestival_7573

Röda Kvarn i Helsingborg kunde ha varit en bit av Kairo eller Beirut när Arab Women Film Festival invigdes på fredagskvällen. Foajén gungade av arabisk musik medan vi som kommit dit tog för oss av den arabiska bufféns delikatesser, piroger, godaste hummusen och annat.

Festivalens filmer har kvinnors villkor som tema och berättar om arabisk kultur med filmen som medium.

Det var fullsatt på premiärfilmen, 3000 Nights, en drabbande film om palestinier i ett israeliskt fängelse. En ung lärarinna som häktats godtyckligt och dömts till åtta års fängelse föder en son i fängelset. Hon kämpar för att skydda sitt barn, för att överleva all daglig förnedring. Filmen är en engagerande berättelse om palestiniernas kamp för rättvisa i det israeliska apartheidsamhället.

Gäst på Röda Kvarn var huvudrollsinnehavaren Maisa Abd Elhadi (t v på bilden ovan). Efter filmen berättade hon om hur den kommit till.

– Det svåraste var förberedelserna. Vi såg dokumentärer och träffade tidigare palestinska fångar, också en kvinna som på 80-talet födde ett barn i fängelset. Vår film är tillägnad de palestinska kvinnorna.

Från 1948 har 700 000 palestinier suttit i israeliska fängelser. I dag sitter 6 000 fångna. 3000 Nights är berättelsen om ett av alla dessa öden.

Helsingborgs stad har glädjande nog ställt upp som medarrangör på den här unika satsningen. Den är viktig också därför att det i Helsingborg lever gissningsvis fem tusen eller fler människor med arabisk bakgrund. Med festivalen blir den arabiska kulturen levandegjord på ett sätt som borde ske oftare. Senast en av Helsingborgs många minoritetskulturer synliggjordes var nog med Stadsteaterns lovvärda satsning på jugoslavisk scenkonst i festivalen Jedna, dva, tri.

Positivt är också att visningarna är gratis, utom på kvällarna då buffet ingår.

Fotnot: Arab Women Film Festival fortsätter på Röda Kvarn på lördagen då hela fyra filmer visas, den första Nojoom kl 13, föregången från kl 12 av en bazaar i övre foajén.

Hela programmet finns här.