CP och M i Helsingborg vill skära ner kulturanslagen

Centerpartiet i Helsingborg har presenterat sin valplattform. Partiets gruppledare Jonny Cato Hansson vill satsa på sovmorgon för gymnasielever, minskade miljörestriktioner och nerskurna kulturanslag. Också moderaterna vill minska anslagen till kulturinstitutionerna.

I valet 2014 ville centerpartiet att det skulle vara gratis inträde på kulturinstitutionerna i stan för alla som är under 18 år.

Inför höstens val har Jonny Cato Hanssons nya centerparti gjort helt om. Man ska inte locka unga kulturintresserade att besöka Dunkers eller gå på konsert. Anslagen till kulturen ska skäras ner i stället, rapporterar HD.

– Institutionerna sväljer mycket pengar och vi är beredda att ifrågasätta det, tycker Jonny Cato Hansson. Han vill också att självfinansieringen måste öka.

Kultur är inte det centerpartiet månar om. Man vill slopa enprocentmålet för utsmyckning. Målet är rentav ”absurt”, påstår Cato Hansson. Partiets lokale ordförande Ian Karlemark är av samma mening.

Kära nån, vilken nattstånden kultursyn, bevare kulturen i Helsingborg från dessa gossar, 23 respektive 24 år. Var har hänt med den politiska kulturen i Helsingborg när ett etablerat parti håller på så här?

Kultur är alltså inte centerpartiets grej. Återstår väl, skulle man kunna hoppas, miljön. Centerpartiet nationellt har ju länge värnat om miljön. Torbjörn Fälldins engagemang för miljön och mot kärnkraft gjorde oförglömligt avtryck i modern svensk historia.

Men miljön är inget som engagerar herrarna Cato Hansson och Karlemark. Inga likheter med Torbjörn Fälldin där. Snarare tvärtom, hur nu det kan komma sig.

Partiet vill försämra strandskyddet och ”göra det enklare att utveckla orter nära hav, sjöar och vattendrag”.

Tidigare har partiet krävt ekologiska odlingar på mark som staden äger.

Nu är det tvärtom oekologisk odling som gäller, bekämpningsmedel och annat elände. De båda cp-politikerna har missat trenden från konsumenterna att köpa ekologisk mat, att leva sunt.

– Det ska vara upp till den enskilde lantbrukaren att avgöra, vill Jonny Cato Hansson.

Den stora satsningen i centerpartiets lokalprogram är, om jag förstår det rätt, ”sovmorgon för gymnasielever”.

– Vi vill genomföra det på prov eftersom forskning visar att detta ger positivt resultat, säger Jonny Cato Hansson.

Centerpartiet hade inga mandat i kommunfullmäktige under perioden före 2014. I valet det året fick partiet 2 platser.

I höstens val hoppas tydligen partiet vinna politisk mark på sovmorgon för skolelever, plus illa dold kulturfientlighet i förening med obefintligt miljöintresse.

Moderaterna i Helsingborg gillar centerpartiets krav. Partiets ordförande Anna Jähnke vill att institutionerna ska vara mera självfinansierande och säger till HD:

– Teater och symfoniorkester har en publik som i högre grad kan betala för sig.

Miljöpartiets Annika Roman är arg och kritisk:

– Om det blir som Centerpartiet vill kommer musiklivet i Helsingborg att gå en svältdöd till mötes. De har tyvärr ingen djupare kultursyn och förståelse för hur viktig kulturen är för Helsingborg och helsingborgarna.

Bilden: Jonny Cato Hansson. Foto: Sven-Erik Svensson/HD.

En reaktion på ”CP och M i Helsingborg vill skära ner kulturanslagen”

  1. Churchill lär aldrig på frågan om man skulle skära ned på kulturanslagen under brinnande krig svarat med: vad är det då vi ska försvara? Det är tydligen bara en skröna om än ganska bra.
    I vilket fall så är det väl just kulturen som är kittet i alla samhällen och som vi ska värna och stödja.

Kommentarer är stängda.