ABF stoppade Marx-seminarium

För 200 år sedan, den 5 maj 1818, föddes Karl Marx i den tyska staden Trier. Men när Clarté på minnesdagen skulle arrangera ett seminarium om Marx i Stockholm, drog sig arrangören ABF ur och evenemanget ställdes in.

När Arbetarnas Bildningsförbund ställde in och vägrade att som planerat låta den anrika föreningen Clarté hålla ett seminarium om Karl Marx är det ett tecken på en frånstötande utveckling, skriver författaren och debattören Crister Enander i nättidningen Opulens:

”Jag blir rädd, rädd på allvar. Vad kommer att hända härnäst? När arbetarrörelsen själv förbjuder ett seminarium om en av sina viktigaste inspiratörer kan ju bokstavligen vad som helst bli möjligt i det skymningsland vi nu tycks leva i.”

Oavsett vilken hållning man har till Karl Marx idéer och tänkande måste de givetvis kunna diskuteras. Marx har som få andra påverkat historien – på gott och ont – i stora delar av världen. Hans skrifter har tolkats och vantolkats, inspirerat till uppror och revolutioner, används som motiv för terror och förtryck.

ABF hävdade att  Marxseminariet var odemokratiskt och stred mot organisationens värdegrund.

Efter massiv kritik backade till slut ABF från beslutet. Lördagens planerade Marx-seminarium i ABF:s lokaler i Stockholm kommer att genomföras längre fram, skriver Tidningen ETC.