Noam Chomsky om rasismen i USA


Rasismen i USA har varit värre än i Sydafrika, säger Noam Chomsky. Han pekar på hur Martin Luther Kings engagemang för de fattigaste ledde till att han mördades. Bilden från renhållningsarbetarnas strejk i Memphis 1968.

I-am-a-man-guns-tanks-Memphis-1968

Noam Chomsky intervjuades i dagarna  i Democracy Now av Amy Goodman, med anledning av femtioårsminnet av Den blodiga söndagen i Selma under medborgarrättsrörelsens kamp för lika rösträtt också för afroamerikaner i södern.

USA har inte gjort upp med sin historia, säger Chomsky.

– Den vita rasismen i USA var ännu mera extrem och hänsynslös än den i apartheids Sydafrika. Sättet att behandla Martin Luther King belyser det. Det var ok så länge han kämpade mot rasismens inskränkthet i den amerikanska södern. Men då han agerade mot Vietnamkriget fick han kritik.  Och när han gav sitt stöd åt strejkande renhållningsarbetare i Memphis utifrån ett klassengagemang för de fattigaste – då mördades han.

– Våra rikedomar och privilegier skapades till stor del av slaveriet. Men det finns inget museum över slaveriet i USA. Det första håller på att byggas nu – med privata donationer.

USA:s ekonomiska utveckling tog fart med slavarbete på bomulls- och risplantager.

– Vi kallar dem plantager. Men det var ju slavläger. Produktiviteten där ökade snabbare än i industrin, utan teknisk utveckling, annat än bruket av piskan. Slavarna piskades hårdare och hårdare – och produktiviteten och profiterna ökade. Ordet ”tortyr” används aldrig, när man diskuterar perioden. Dessa läger kan ha varit en inspirationskälla för nazisternas koncentrationsläger.