Nomad Foods plus Findus = SD

Varför röstade var tredje Bjuvsbo på SD? Finns det ett facit på frågan?

Andelen röster på Sverigedemokraterna i Bjuv ökade med tjugo procent sedan förra valet, till 33,5 procent av väljarna. Fortfarande är dock Socialdemokraterna större.

Var tredje Bjuvsbo röstar på SD. Svårt att ta in.

Vad berodde det på? Frågan måste ställas. De väljare som lägger sin röst på SD framställs alldeles för ofta som korkade eller mindre vetande. Men det är orättvist.

Det rasistiska SD har en vidrig ideologi. Det är ett motbjudande parti på alla vis. Partiets politiska ledare är cyniska skojare, med en tunn fernissa över rasistiska och omänskliga värderingar.

Men deras väljare är inte motbjudande.

Under den gångna mandatperioden viftade en amerikansk miljardär med lillfingret och bestämde att Findus skulle läggas ner. Vi var många som protesterade mot beslutet, inte minst vid den stora demonstrationen när det skanderades att inte en ärta skulle bort från Bjuv.

Men så blev det inte. Politikerna på nationell nivå svek Bjuv totalt. Jag glömmer alldeles särskilt inte Liberalernas populistiske ledare Jan Björklund, som i en debatt i SVT:s Agenda var totalt ointresserad av hur brukssamhället Bjuv krossades i den globala ekonomin.

Den enda Björklund fick ur sig var ett lika befängt som korkat resonemang om att det hela var socialdemokraternas fel, deras företagspolitik i synnerhet, se bara på Spotify, spottade han ur sig. Och hånade i samma veva de som ”stått och gapat på ett torgmöte i Bjuv”. SVT ställde ingen följdfråga på hans dumheter.

Naturligtvis finns det samband. De som känner sig svikna av de statsbärande partierna, av populistiska politiker som Björklund och andra, alla de som är marginaliserade i ekonomin, de röstar gärna på Trump i USA och på SD i Bjuv. Deras berättigade vrede över ett allt mera orättvist samhälle ge utslag i valen..

Sverigedemokraternas framgångar hänger samman med ökade klassklyftor och orättvisor i det svenska samhället – och med det faktum att den utvecklingen alldeles för sällan blir en huvudfråga i massmedial debatt.

Noam Gottesman heter kapitalisten i New York, huvudägare i Nomad Foods, registrerat i ett skatteparadis, givetvis. I den globala ekonomin är han den som mer än någon annan bäddat för Sverigedemokraterna i Bjuv. Någon borde tala om det för honom och ställa honom till svars, gärna intervjua honom på hans lyxkrog i New York. Vinlistan där omfattar mer än 100 sidor.

Nomad Foods + Findus nedläggning = SD.

Fotnot:  Den amerikanska ekonomitidskriften Forbes rankar Noam Gottesman till den 323:e rikaste amerikanen och världens 896:e rikaste med en förmögenhet på $2,5 miljarder för den 21 februari 2018.

Läs också om en AP-fonds stora aktieinnehav i det företag som ägde Findus.

Bilden från demonstrationen i Bjuv mot nedläggningen av Findus i april 2016. Eget foto.