Hur låter ”Höganäs”?

[Hö’-ganäs] eller [Höganä’s]?

[Raamlösa] sa kronprinsessan Victoria när hon höll tal i Ramlösa brunnspark – och publiken avbröt henne med korrigerande uttal. Kort a ska det vara, inget annat.

Men hur uttalas Höganäs stadsnamn? Nättidningen Fyren i Höganäs uppmärksammar kommunens kampanj ”Tävla och låt din musik bli Höganäs kommuns ljudlogotyp”:

”Att beskriva hur Höganäs kommun ser ut är inte så svårt. Kanske ser du Kullaberg, en glittrande kust eller några av bygdens mysiga byar framför dig. Men hur låter Höganäs kommun? Det behöver vi din hjälp som invånare att beskriva!

Som ett komplement till kommunens grafiska profil vill vi skapa en motsvarighet i ljudform. Kort och gott: en ljudlogotyp. Ljud har en förmåga att förmedla värden och känslor bortom det vi se …”

Bakom, kampanjen som utlovar 6000 kronor i pris till bästa ljuden står Höganäs kommunikationsavdelning. Man har låtit ReadSpeakers automatröst läsa upp sin egen text och då blir det förvirrande. Höganäs, med betoningen på första stavelsen, blir [Höganääs] med betoningen på sista stavelsen.

Också ett nytänkande, Höganä’s …