Campingboende för romerna

AR-704089879.jpg&MaxW=660&MaxH=440&Q=100&IsoModifiedDate=

Efter lång tvekan erbjuds de tiggande EU-migranterna i Helsingborg att bo på en campingplats.

De så kallade EU-migranterna, de flesta rumänska romer, kommer till slut att erbjudas stöd av Helsingborgs kommun, skriver Lokaltidningens Stefan Ed. I dag bor romerna i fem läger, i parker eller i skogen. De upplever sin situation som otrygg, med dolda eller öppna hot.

Nu får de mer humana boendeformer när Stenbrogårdens camping längs Rausvägen ställs i ordning för att bli en fullvärdig campingplats för ett femtiotal EU-migranter. Det har staden beslutat för att man ”vill få bort människor som bor i parker och naturområden”.

Av artikeln att döma agerar Helsingborgs kommun framförallt för att man fått klagomål om sanitära olägenheter i parklägren och mindre av medmänsklighet, trots att rumänska romer är EU-medborgare med människovärde. Ändå är flytten till campingplatsen bra, den borde ha arrangerats mycket tidigare bara.

På Stenbrogårdens camping kommer staden att stå för viss kringservice som toaletter, duschar och sophantering. Tält, liggunderlag och sovsäckar kommer Svenska Kyrkan att bidra med. På plats kommer det även finnas bemanning och bevakning.

– Det här ska inte vara något gratisboende, säger kommunens ansvarige Per Pehrsson.

Man har diskuterat en avgift på 30 kronor dygnet. För människor som kanske tigger ihop 50 – 60 kronor per dag låter det alldeles för mycket.

EU-migranten Serban Gheorchg, som kom till Helsingborg för en månad sedan, är glad.

– Att få bo på en campingplats låter mycket bra. Då känner jag mig mycket tryggare. Jag bor i skogen just nu. Det är kallt och det regnar in i tältet vi sover i. Jag är hela tiden orolig för att någon ska komma och slå mig eller förstöra för oss. Vi hör hur bilar kör runt våra läger på nätterna. Det är mycket obehagligt, säger han.