Bomber föll över Laos var 8:e minut under nio år

 Laos är världens mest bombade land. Under åren 1964 – 73 släppte USA över landet häpnadsväckande 270 miljoner bomber, varav 80 miljoner beräknas inte ha exploderat, skriver Nyhetsbanken. 

Arbetet med att samla in och desarmera alla de bomber som inte exploderat har pågått i 25 år. Ändå har man bara hunnit med att oskadliggöra 257 000 bomber.

Den brittiskbaserade frivilligorganisationen Mines Advisory Group (MAG) celebrerar 25 års arbete med bombröjning i Laos och konstaterar samtidigt att uppgiften är långtifrån avslutad.

MAG, som har 900 anställda, anser att UXO (oexploderad ammunition) fortsätter att vara ett hinder och humanitärt hot mot många samhällen i Laos. Många möter fortfarande hot på sina jordbruksmarker, nära sina hem eller när de går till jobbet eller skolan.

MAG:s Laos-direktör Bill Marsden säger att det bortsett från att rensa gruvor finns ett behov att utbilda samhällen om riskerna kring dem. MAG har gett mer än 118 000 laotier riskutbildning.

Över 270 miljoner klusterbomber släpptes från USA:s flygplan och uppskattningsvis 80 miljoner av dem finns fortfarande spridda och begravda runt om i landet. I sitt utrotningskrig mot Indokinas folk utförde USA mer än 580 000 bombningsuppdrag över Laos mellan 1964 och 1973. Det är en inkommande bombarmada var åttonde minut, varje dag, i nio år.

USA borde av Haagdomstolen (som USA inte erkänner) ådömas ett långtgående ansvar för minröjning i det fattiga Laos.

Fotnot: Clusterbomber är förbjudna av FN sedan 2008 genom Convention on Cluster Munitions.

Yeyang Yang, aged 31, with his daughter Syya (6) at their home in Banxang village, Phonsavan, Laos. He was burning rubbish when the heat of the fire ignited a UXO in the ground and it exploded. Photograph: Brenda Fitzsimons, Irish Times.

En reaktion på ”Bomber föll över Laos var 8:e minut under nio år”

  1. Richard Nixon avgick som president innan han tvingades bort i den riksrättsprocess som hade påbörjats. Donald Trump är just nu föremål för inledningen till en riksrättsprocess. I båda fallen undersöks handlingar som hade riktat sig mot det andra partiet (demokraterna) och efter att information från säkerhetsapparaterna hade nått offentligheten. Delar av underrättelseorganen ville bli av med Nixon på samma sätt som de vill göra sig av med Trump i dag.
    USA deltar just nu i minst sju olagliga krig och krigen mot Vietnam, Laos och Kambodja var också olagliga. Men där var och är inte riksrätt aktuellt eftersom både demokrater och republikaner har stött en politik som inte bara varit brott mot konstitutionen utan inneburit brott mot internationella lagar och konventioner.

Kommentarer är stängda.