Nej till svenskt deltagande i kriget i Irak

10500422_10153141873141154_6556318644329607980_n

Inget stöd för svenskt krig i Irak på USA/NATO:s sida! Illustrationen från amerikanska Veterans for Peace.

Regeringen vill att Sverige genom att sända 35 personer till Irak ska delta i den militära kampen mot terroristorganisationen IS, ledd av USA. De alliansfria Sverige skulle därmed bli en del av kriget mot terrorismen, inlett av George W Bush våren 2003. Kriget har fortsatt år efter år med omåttligt mänskligt lidande.

2014 blev ytterligare 2,1 miljoner irakier flyktingar i sitt eget land. Samma år dödades 17 000 civila och fler än 25 000 civila sårades. Nästan 2000 människor har dödats vid flygbombattacker bara under det senaste halvåret.

Medierna uppmärksammar med förfäran IS brutala och skoningslösa våld. Men i det sönderfallande irakiska samhället gör sig även de irakiska trupperna och olika milisgrupper skyldiga till krigsförbrytelser, skriver föreningen IrakSolidaritet:

”Stora befolkningsgrupper, huvudsakligen sunniter men även andra etniska och religiösa minoriteter, hotas av angrepp från alla kombattanter.

Det är en illusion att tro att Sverige genom att militärt träna en av parterna, kan göra en insats för freden. Det kan bara uppfattas som att Sverige är en part i kriget. Detta kan få allvarliga konsekvenser både för svenska soldater och för Sveriges säkerhet. En sådan strategi bör bestämt avvisas. Om man dessutom menar allvar med att ungdomar från Sverige inte ska åka iväg för att delta i utländska konflikter så skickar det helt fel signaler.”

IrakSolidaritet skriver vidare:

”Bara irakierna själva kan försvara landets enhet och suveränitet mot terroristerna. Bara total respekt för de mänskliga rättigheterna och inkluderande av alla irakier i den nödvändiga försoningsprocessen kan leda bort från fortsatt kaos och visa en väg framåt. Det är samma krav som de civila demonstranterna förde fram i sina protester som började i Anbarprovinsen redan 2012. Detta fick då stöd av de olika legitima motståndsgrupper som hade bekämpat den illegala ockupationen. Den politik som förs av regeringen i Bagdad idag kan inte vara grunden för en nationell försoning.”

Genom att inleda militärt samarbete med den irakiska regimen blir Sverige en del av kriget – i stället för att verka humanitärt, för mänskliga rättigheter och nationell försoning.

I Dagens Etc uttrycker förra nedrustningsministern Maj Britt Theorin liknande åsikter:

– En feministisk utrikespolitik går ut på att lösa konflikter, inte att utkämpa dem. Jag säger inte att det är lätt att lösa svårigheterna med IS, vad de gör är bortom all sans och förnuft. Men för att skydda befolkningen kan vi ställa upp med mat, sjukvård och förnödenheter.

Bättre kan det inte sägas.

Fotnot: Illustrationen ovan påminner om Läkare mot kärnvapens rapport nyligen om två miljoner döda i USA:s krig det senaste decenniet, därav hälften i Irak.