Helsingborgs vårdboenden smittofria

Också Valltorps äldreboende har förklarats smittofritt. Bild: Sven-Erik Svensson/HD.

Samtliga vårdboenden i Helsingborg är nu fria från covid-19-smitta, säger Ingrid Bergh, verksamhetschef vid vård- och omsorgsförvaltningen till Helsingborgs Dagblad. Beskedet är förstås otroligt glädjande för de boende, för anhöriga och personal.

Men så sent som förra veckan fanns det 66 personer med konstaterad eller misstänkt covid-19 inom vård- och omsorgsnämndens samt socialnämndens verksamheter. Under torsdagen meddelade kommunen att den siffran nu är nere på 12 personer.

Stattena och Bergaliden blev fria från smitta i förra veckan. Nu är Elinero och Valltorp förklarade smittfria.

För boende och personal på Helsingborgs äldreboende måste beskedet innebära stor lättnad efter tidigare larmrapporter om att Helsingborg var värst drabbat i Skåne.

Ingrid Bergh nämner tyvärr ingenting om bakgrunden till det snabbt förbättrade läget. Har de smittade överförts till sjukhus eller avlidit? Hur många av de boende på Helsingborgs äldreboenden har avlidit från pandemins start till nu? Siffrorna är viktiga för den diskussion som måste följa.

Vilka orsaker låg bakom den katastrofala situationen inom Helsingborgs äldreomsorg? Vad har gjorts och vad behöver därutöver göras för att ”säkra” stadens äldreboenden från något liknande?

Helsingborgs kommun satsar mångmiljonbelopp på att rädda flygplatsen i Ängelholm och troligen fotbollslaget HIF. Men ännu har ingen politiker sagt något om vad som krävs för att hålla framtida pandemier utanför äldreboendenas murar och om hur mycket man är beredd att satsa på det.

En förnekandets strategi, att bara återgå till rutinerna från tiden före smittan, vore förödande.

En reaktion på ”Helsingborgs vårdboenden smittofria”

  1. De äldre måste få bättre villkor och fler rättigheter. Utbilda personal som har empati och bemöter de äldre med snällhet; ge sparken till dem som är oförskämda och driver med de äldre. Ge de äldre fler val, och bättre mat förstås. Ge dem en chans att gå på toa om de kan, tvinga dem inte att bära blöja bara för att ingen har tid att följa med till toa, eller har tid att låta dem tvätta sina händer. Behandla dem inte som obetydliga misslyckade vrak, men som människor som varit med länge och vars liv betyder och har betytt mycket för många. Kämpa nu för att de ska bemötas med förståelse, med omsorg och med empati. De har kämpat, de har krympt i storlek, hör kanske sämre, ser kanske sämre, en del har ont, och många blir yra och knasiga av onödiga droger som påtvingats en del av dem. GIVE THEM A BREAK! Gör livet lite trevligare för dem för den stund de har kvar. Vore det inte riktigt härligt för oss alla …

Kommentarer är stängda.