En massmördare i Helsingborg

 Ahnhem

Stefan Ahnhem bäddar med sin kriminalroman Offer utan ansikte för en Riskfeber i Helsingborg.

En kuslig massmördare i Helsingborg håller mig sällskap medan jag lyssnar på en fet ljudbok, Stefan Ahnhems kriminalroman Offer utan ansikte, 18 cd-skivor, inläst av Magnus Roosman.

Huvudpersonen polisen Fabian Risk är, liksom sin författare, uppvuxen i Helsingborg. När boken börjar har han med sin familj återvänt från Stockholm till barndomsstaden och ett engelskt radhus på Pålsjögatan, efter att ha fått jobb på Helsingborgspolisen.

Risk hinner inte packa upp flyttlådorna innan han blir indragen i en mordutredning. En av hans tidigare klasskamrater har mördats på Fredriksdalsskolan och fått båda händerna avhuggna. Ett klassfoto med mordoffrets bild överkorsad är mördarens visitkort.

Det som händer är bara början den sommar 2010 när Helsingborg skakas av det ena mordet värre än det andra.

Offer utan ansikte är effektivt berättad, intrigen är välsnickrad, med parallella berättelsespår. En cliffhanger följs av en ny berättelse och författaren håller suveränt spänningen vid liv. Trovärdigheten är det emellanåt lite siochså med. Personporträtten är pappskivetunna och språket tyngs inte sällan av klichéer. Ändå är det svårt att inte bli imponerad och indragen.

Handlingen utspelar sig till stor del i Helsingborg. Fabian Risk handlar i samma livsmedelsaffär som jag själv. Han längtar efter att bada på Fria bad. Biblioteket i Stadsparken blir brottsplats. Ramlösa verkar extra farligt. Man fikar på Fahlmans och när polis Risk känner att han försummar sin son tar han honom med till Pålsjö krog.

Här finns också inslag från den danska sidan av Sundet, kryddade med konflikter mellan polisen i Helsingborg och Köpenhamn.

Stefan Ahnhem har gått i god författarskola som medmanusförattare till Henning Mankell i filmatiseringen av några av Mankells romaner som Innan frosten och Luftslottet, liksom andra film- och TV-manus.

Offer utan ansikte är Stefan Ahnhems debutroman, den första i en serie tänkt i fyra delar. Den är redan klar för översättning till mer än tio språk och danska Nordisk film har köpt filmrättigheterna till alla de planerade fyra titlarna.

Ystad har haft sin Wallanderfeber. Kantänka bäddar Stefan Ahnhem för en Riskfeber i Helsingborg.

Stefan Ahnhem växte liksom sin huvudperson upp i Helsingborg och bodde här till han var 19 år, då han flyttade till Stockholm.