De europeiska folkmorden

3509134_2048_1152

De tusentals drunknade flyktingarna i Medelhavet dog i ett europeiskt folkmord, säger Palermos förtvivlade borgmästare Leoluca Orlando.

3508808_2048_1152

Detta är ett europeiskt folkmord, formulerade Palermos borgmästare Leoluca Orlando sin förtvivlan efter de senaste dagarnas ohyggliga katastrofer i en intervju med Sveriges Radios Li Hellström.

– EU har inte förstått att geografisk rörlighet är en mänsklig rättighet, sa Orlando. De tusentals människor som drunknat under flykten över Medelhavet har dödats av EU:s oförmåga och ovilja att på allvar hantera en akut kris.

Borgmästaren i Palermo har rätt. Det som sker är Europas folkmord på icke-européer. Det finns flera faktorer.

En gäller det rika Europas oförmåga att hantera de kris- och krigsdrabbade regionernas desperation i Afrika och Mellanöstern.

En annan och mera grundläggande faktor är hur vår rika lilla del av världen byggt sina rikedomar på sekler av utplundring av andra regioners råvaror och tillgångar, om fundamentala globala orättvisor, om slaveriets fasor.

En tredje faktor handlar om USA:s och Natos krig. De värsta flyktingkatastroferna nu hänger intimt samman med Libyen. ”Våra” bombplan dödade Khaddafi och krossade den libyska staten utan att ersätta den med något annat. Att Sverige deltog i det sammanhanget känns bara extra kusligt. Libyen var en diktatur men förvandlades till något än värre, en sammanbruten laglös skurkstat, där bara den starkares rätt gäller.

Detsamma kan sägas om ISIS. Bush och de ”villiga ländernas” bomber över Irak slog sönder en diktatur men också ett samhälle som hade en stor och fungerande social sektor, bra skolor och sjukhus. Efter bomberna bara kaos, ett kaos som gett näring åt ISIS fasansfulla härjningar.

Västvärldens krig skapade terroristiska motrörelser, al-Qaida och ISIS är bara några av de mest profilerade. Västvärldens krig kunde mörda Khadaffi och Saddam Hussein – men förmådde inte ersätta deras regimer med något som liknande ens en ansats till demokrati.

Därför är flyktingarna från Syrien och de drunknade i Medelhavet vårt ansvar. Svårigheterna att finna lösningar är gigantiska. Det är en historisk skuld som måste återbetalas. Det kan inte fortsätta så här.

En reaktion på ”De europeiska folkmorden”

  1. Tack Sören S. Kortfattat och bra skriv av vår tids största hot mot freden. Frågan är bara när det svenska etablissemanget med krigshetsare som Carl Blidt, Jan Björklund och nuvarande regering inser att det kan bli ett historiskt problem att sitta i knät på NATO?

Kommentarer är stängda.