Avsätt Trump efter den misslyckade statskuppen! USA ledande demokrati?

”När nu också världens ledande demokrati genom Trumps populistiska uppmaningar och anhängarnas stormning av Kapitolium kastas in i ett kaos som hotat själva valprocessen under dess sista skälvande fas, är det lika exceptionellt som illavarslande, skriver Leif Lewin.” Foto: Lev Radin/TT/DN. Bildtexten från DN.

”Trump flyttar USA tillbaka till det fördemokratiska våldet” var rubriken på en viktig debattartikel på DN-debatt efter stormningen av Capitolium i Washington, skriven av Leif Lewin, professor emeritus i stats­kunskap.Lewin diskuterar olika tolkningar av demokratibegreppet. Han skriver bland annat:

”När Donald Trump de senaste veckorna obstruerat mot valresultatet, förflyttar han i ett slag amerikanska politik till det auktoritära lägret eller, om man så vill, tillbaka till det fördemokratiska samhället som inte kände någon annan metod för att avsätta en ledare än våldet.”

Trump uppmanar till statskupp. Skärmdump Al Jazira.

I de flesta andra sammanhang skulle det kallats misslyckad statskupp eller åtminstone försök till statskupp. Den ansvarige skulle ha gripits och arresterats. I all synnerhet som samme person har hela presidentmakten att – ”fullt lagligt” – utlösa ett kärnvapenkrig – eller åtminstone göra ett nytt försök att förhindra installationen av sin efterträdare.

När högerextrema Proud Boys och andra Trumpanhängare i onsdags stormade USA:s ”riksdagshus” skedde det på tydlig uppmaning från president Trump. Syftet var uppenbart, att genom våld hindra kongressen i räkningen av elektorsröster för att utse Joe Biden till ny president.

Det som normalt bara var en ritual, en formell kvarleva från längesedan utnyttjades till att försöka hindra fullföljandet av Bidens valseger, den seger som Trump envist hävdade berodde på att valet var riggat och på att medierna villigt levererade fake news. Han själv stod för sanningen.

Dagarna efter förefaller det som om Trump backat en tumsmån och fördömt våldet i samband med stormningen, som hittills krävt fem dödsfall.

Bland många i båda de amerikanska partierna finns ändå en rädsla för att Donald Trump ska återkomma med nya attacker mot ”det stulna valet”. Därför har några börjat tala om att använda det 25:e tillägget till konstitutionen för att avsätta Trump före den 20 januari, då Joe Biden ska avlägga presidenteden.

Själva ceremonin är som gjord för nya våldsutbrott, där ingenting är otänkbart som alltid när väldigt många människor samlas.

Men tiden är kort och hindren är många. Om Trump sitter kvar som president har han fortfarande all presidentmakt till sitt förfogande. Desperata handlingar kan inte uteslutas.

I Lewins annars intressanta text finns en formulering som jag värjer mig mot. Han skriver:

”När nu också världens ledande demokrati genom Trumps populistiska uppmaningar och anhängarnas stormning av Kapitolium kastas in i ett kaos som hotat själva valprocessen under dess sista skälvande fas, är det lika exceptionellt som illavarslande.”

I kommentarerna i veckan efter det som skedde i DC har återkommande liknande formuleringar återkommit, att USA skulle vara ”världens ledande demokrati”.

Så är inte fallet. Den amerikanska demokratin är sedan decennier illa medfaren och bygger på ett förlegat system som skapar stora orättvisor. Principen med två senatorer för varje delstat är helt orimlig. Detsamma gäller regeln att varje delstat bestämmer sina egna regler för röstning i de nationella valen. Möjligheten till gerrymyandering, politisk omritning av valkretsar, är absurd.

Sättet att utse domare till Supreme court/Högsta domstolen och därigenom bestämma möjlig politik för decennier framöver är djupt odemokratisk.

Allra viktigast är kanske kraven på den som kandiderar i ett val att kampanja för att samla in miljardbelopp till TV-annonser och annat. Bara de superrika har möjlighet att kandidera till president. Och Högsta domstolen hart för tio år sedan slagit fast att just detta handlar om ”yttrandefrihet”. Regeln infördes under Obamas presidenttid, han själv protesterade ihärdigt mot domstolsbeslutet, men förgäves.

En stor mobb tog sig på onsdagen in i Capitolium i Washington, med mycket litet polismotstånd. Skärmdump Fox News.