Två döda 19-åringar i Helsingborg

Krigsgravar

Besök krigskyrkogårdarna på Pålsjö kyrkogård, på fredsdagen den 8 maj, fredag 13.30. Kriget ägde rum också här i Sverige.

Flygsplitter_4625

8 maj 1945 är V-dagen. Tyskland kapitulerade. Krigets fasor var över. Europa låg i spillror. På många håll särskilt i Frankrike finns väldiga krigskyrkogårdar, som en påminnelse om platsens minne, om alla de som dödats i krigen.

I Danmark är minnet av kriget och den nazistiska ockupationen levande, en del av dansk identitet. I Sverige är det förstås annorlunda.

Ändå var kriget helt nära, i Helsingborg bara fyra km bort, på andra sidan Sundet.

Och kriget utspelade sig också här. Som en konkret påminnelse finns i Helsingborg på Pålsjö kyrkogård två krigskyrkogårdar med brittiska och tyska soldatgravar i huvudsak från andra världskriget.

Några meter från korset över den 19-årige tyske Siegfried Stübner (12.1.26 – 1.3.45) ligger en annan 19-åring begravd, engelske Raymond Walter Bysouth (död 30.8.44).

På Bysouths gravsten finns några rader, kanske skrivna av hans föräldrar från Romford i Essex:

A loved one
Taken from our home
But never from our hearts

Bysouth var skytt på ett bombplan som störtade sju km utanför Vittsjö på lantbrukare Harald Svenssons ägor. Bomberna exploderade. Alla ombord dog. Tio tunnland skog eldhärjades. Planet hade genomfört 126 uppdrag över Europa. De sju besättningsmännen begravdes i Helsingborg.

Den tyske 19-åringen var sjöman på en tysk minsvepare på väg till Köpenhamn. Under en storm den 1 mars 1943 kantrade fartyget och sjönk mellan Hornbæk och Viken. Ett tjugotal man följde med fartyget i djupet, bland dem Siegfried Stübner. Döda besättningsmän flöt i land bland annat vid Kopparverkshamnen, i Rydebäck, vid Hamnpaviljongen och i Fortuna.

Sex personer överlevde. Några tog sig svårt medtagna  i land vid Vikingstrand och Gravarliden.

Fotnot: Uppgifterna här bygger på släktforskaren Carin Olofssons högintressanta och grundliga webbsida om Pålsjö kyrkogård.

Bilden ovan visar en del av ett störtat brittiskt militärflygplan. Den föll ner i min farmors trädgård i Laröd, den 4 september 1943 omkring 01.30 på natten.

2 reaktioner på ”Två döda 19-åringar i Helsingborg”

    1. Så bra! Speciell känsla där, särskilt på fredsdagen, synd att vi missade varandra.

Kommentarer är stängda.