Från Norra hamnen – till Gaza

ShiptoGaza-Hbg_8440

Norra hamnen i Helsingborg, första dagsetappen från Göteborg till Gaza, för Ship to Gazas trålare Marianne.

DrorF-8452

Ship to Gazas Marianne av Göteborg svängde in i Norra hamnen i Helsingborg lite efter tre på måndagseftermiddagen. Helsingborg var första hamnen på Mariannes nära 5000 sjömil långa resa från Göteborg till Gaza.

Ankomsten var helt efter tidtabellen, trots tio sekundmeter sydlig motvind. Högt uppe stod när båten svängde in i hamnen aktivisten och konstnären Dror Feiler (bilden) och gjorde salut för Helsingborg på sitt vis, med Pippi Långstrump på saxofon.

Många helsingborgare mötte på kajen där Marianne la till just utanför Dunkers kulturhus. Solen glittrade i vattnet och Marianne kråmade sig för hamnens alla långmastade segelbåtar. Här fanns ett hav av palestinska flaggor och en och annan svensk. Det hölls tal och bjöds på palestinska danser.

För tre år sedan låg segelfartyget Estelle här, som senare bordades 28 sjömil från Gazas kust av israelisk militär. I strid med internationell lag kapade man båten och la beslag på de ombordvarandes personliga tillhörigheter.

Jämfört med Estelle är Marianne en blyg bondflicka till båt, en robust blåmålad bohuslänsk trålare. Men hon är inte lastad med torsk utan med solidaritet och drömmar – och med solceller och medicinsk utrustning.

– Också själva båten är last, berättade skepparen Joel på kvällen samma dag, på ett välbesökt möte i Folkets hus i Helsingborg. För oss är det en liten trålare. Men i Gaza är det en stor båt. Och vi tänker lämna kvar den.

Matrosen Charlie befann sig i Gaza under kriget föra sommaren. Han arbetade med Gazas ark, som skulle för varor ut ur blockadens Gaza.

– Det var fyra dagars arbete kvar, när attackdykare satte två sprängladdningar på den. Vi lyckades bärga den. Men då kriget bröt ut förstördes arken bland det allra första av en välriktad missil.

Besättningen på Marianne förbereder sig genom icke-våldsträning.

– Hur ska vi bete oss om tungt beväpnade israeliska soldater går ombord? Hur ska vi kunna agera med vårt kroppsspråk?

Från Helsingborg går Marianne på tisdagen mot Malmö, där man stannar 12.5 – 14.5, för att fortsätta över till Köpenhamn (14.5 – 16.5). Routen därefter är inte fastslagen men färden går gissningsvis via Kielkanalen ut i Europas farvatten.

På mötet i Helsingborg berättade Arne Malmgren, humanjurist från Varberg som arbetar med flyktingfrågor, att Migrationsverket fortfarande utvisar flyktingar från Gaza. De förväntas ta sig till Gaza via Egypten, men då Egypten inte beviljar dem visum kan avvisningarna inte genomföras.