Prinsbröllopet rojalistiskt fjäsk

Varför undantas lördagens kungliga bröllop från SVT:s självklara regler att all bevakning ska ske med opartiskhet, måtta, sans och kritisk granskning??

På lördagen gifter sig fröken Sofia Hellqvist med herr Carl Philip Bernadotte. Public Service SVT fyller tablåerna med nio timmars sändningar från begivenheten. 120 personer är engagerade av bevakningen. Vad SVT:s kalas kostar är – hemligt. Man går också ut med att man inte tänker granska det som sker, som i alla liknande sammanhang:

”3,1 miljoner människor följde kronprinsessans bröllop genom SVT. Vigseln mellan prinsessan Madeleine och Chris O’Neill sågs som mest av 1,9 miljoner tittare. Det förväntat stora intresset bland allmänheten även för nästa hovbröllop är anledningen till att SVT vill sända igen.

– Vi vet sedan tidigare att en stor del av publiken uppskattar när vi skildrar och bevakar kungliga evenemang, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.

I tidningen Metro är Yasmine Larsson, ordförande i Republikanska föreningen, djupt kritisk:

”Det är tydligt att kungafamiljen medvetet gör sina privata tillställningar till offentliga pr-jippon som en del av en strategi för att behålla det politiska inflytande och de ekonomiska fördelar som de själva får av monarkin. Med glitter och glamour försöker de öka sin popularitet och flytta fokus från en angelägen diskussion om framtidens statsskick.

Prinsbröllopet kommer dock att tydliggöra en av de många nackdelarna med monarkin. Såväl människor som media kommer nämligen att uppvisa sina sämsta sidor när det gäller fjäsk och inställsamhet. För när det vankas kungligt bröllop ersätts ofta ideal och journalistiska principer med rojalistiskt fjäsk och underdånighet.

Samtidigt är det uppenbart att när strålkastarljuset riktas mot kungahuset så synliggörs denna institutions absurditet och otidsenlighet. Då skapas också funderingar kring om det verkligen är vettigt att ha det på det viset i en demokrati.”

På Republikanska föreningens hemsida fyller vice ordförande Anna Steele i:

– Det är märkligt att SVT, som är ett statligt bolag finansierat av medborgarnas tv-avgifter, låter sig styras av hovet. Alldeles oavsett om det finns ett allmänt intresse av någon storlek är det ett anständighetskrav att bevakningen sker med opartiskhet, måtta, sans och kritisk granskning.

2 reaktioner på ”Prinsbröllopet rojalistiskt fjäsk”

  1. Håller med!
    Inställsamhet, underdånighet, otidsenligt plus ganska ointelligenta frågor och kommentarer från programledarna.
    Trots ett vackert bröllop gjorde SVT hela sändningen till stora delar till en pinsam historia.

  2. Nja jag tycker SVT gjort en riktigt bra sändning bättre än mycket annat blaj blaj som inte berör så mycket, SVT släpper in svenska folket till dessa hemliga rum och vi är många som är nyfikna (några avundsjuka också) många fina stunder vid Tv,n ikväll kul att få sig en titt på prinsbröllopet TACK SVT

Kommentarer är stängda.