Gustav Arne sätter färg på Tomarp

Tomarp_4932

Måleri av Gustav Arne visas på Tomarps kungsgård till den 23 augusti.

Tomarp-GustavArne_4933

Vernissage på Tomarps Kungsgård  på lördagseftermiddagen, med målningar av Gustav Arne. Vikenmålaren som satte färg på Kullabygden sätter i sommar färg på Kungsgården som den kolorist han var.

Det är en generös utställning som ger möjlighet att betrakta målningar av en välkänd konstnär med nya ögon. Arnes båda barn, konstnärerna Simon Arne och Katinka Husberg, har gjort urvalet av de verk som visas.

På affischen (bilden härunder) finns ett härligt självporträtt av den unge Gustav Arne invid en blå burfågel. Et annat ungdomligt självporträtt i nära nog naturlig storlek väntar inbjudande i trappan upp.

Vi var många på vernissagen, där Margareth Anderberg introducerade Gustav Arne (bilden överst). Det kändes att Tomarp alldeles osannolikt håller på att ”återuppstå” efter alla år av otroligt destruktiva byråkratiska manövrer från Statens fastighetsverk och ytterst Kulturdepartementet.

Anonyma krypskyttesmakthavare attackerade år efter år Tomarp, som kreativ och unik kulturinstitution. Fanns det någon rättvisa i världen borde de jagas ut ur sina gryt, förses med ansikte och namn, ställas till svars, rullas i fjäder och tjära och tvingas pudla runt till allmän varnagel.

G-Arne