P1:s Konflikt och Erik Helmersons skuldgröt

3514328_2048_1152

Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson vill lägga ner radions lördagsmagasin Konflikt eftersom det bara serverar ”skuldgröt”. Själv lyssnar han dock inte på det. Bilden Ivar Ekman och Kajsa Boglind på Konflikts redaktion. 

”Det kan inte vara meningen att licenspengar ska gå till tendentiös journalistik.”

Erik Helmerson, nyliberal ledarskribent på Dagens Nyheter, vill lägga ner ett av de bästa programmen i P1, Konflikt, som sänds varje lördagsmorgon klockan nio.

I en ledare i söndagens DN bekände han att han inte hört programmet på åravis. Kanske rubbade det hans inre världs och värdeordning. Ändå vet han precis hur dåligt Konflikt är och tycker att det ska läggas ner:

”För några år sedan slutade jag lyssna på Sveriges Radios program ”Konflikt”. Den informationen torde sakna större värde för såväl SR som DN:s läsare, varför jag inte tänkte stort mer på saken. Men jag hade tröttnat på att få en portion kall skuldgröt serverad till varje lördagsfrukost …”

Helmersons ”skuldgröt”  kunde med fördel ha serverats i den gångna lördagens lysande Konflikt, med rubriken Sverige, Sillmackan och kebabpizzan, som med lätt hand diskuterade matlandet Sverige, som ”ett öppet kulinariskt kaos eller en nationalistisk kultplats för svenska råvaror?”

Utgångspunkten var ett citat av sverigedemokraten Björn Söder som längtade efter svenska sillmackor. Och resonemangen kretsade kring mat och nationalism, som en påminnelse om att det vi äter i Sverige har lika många globala influenser som vår befolkning. Man talade om innebörden av de många syriska flyktingar som kommer till Sverige i dag, om det kommer att introducera det alldeles lysande syriska köket på våra breddgrader.

Då kan Helmerson sitta där och sleva i sig sin skuldgröt medan medan vi andra bänkar oss vid dignande mesebord med tahina, hommos och annat gott.

Utgångspunkten för Helmersons ledare var tankesmedjan Timbros  ”Medieskuggans dunkla vrår”,  en granskning av Sveriges Radio som gjorts av religionshistorikern Eli Göndör, särskilt inriktad på Konflikt. Läs här.