Vem städar Riverbed?

Riverbed_3958

På söndag den 11/1 är sista chansen att åka från Helsingborg till Island på bara en halv timme.

Isländske superkonstnären Olafur Eliasson har under dryga fyra månader på Louisiana visat sin installation Riverbed, ett isländsk lavalandskap, uppbyggt inomhus i full skala i museets södra flygel.

Med 180 ton grus och sten har Eliasson format ett kargt isländsk landskap, inklusive en smal bäckfåra. Jag vandrar från rum till rum på slippriga lavastenar och följer bäcken som ringlar genom vad som finns kvar av dörröppningarna uppför en sluttning.

Installationen väcker funderingar och förtjusning, om ute och inne, om natur och kultur, om ”kan man verkligen göra så med ett museum” och om hur högt upp över golvet ligger lavagruset?, om vad som är möjligt och vad som inte är omöjligt.

I våra hem får vi in grus och sopar bäst vi kan bort det igen. Men vem ska sopa upp 180 ton grus och var ska man sen göra av det, slänga på tippen går väl inte, det är ju inte bara grus utan beståndsdelar i ett konstverk av Olafur Eliasson …

Medan vi begrundar allt detta fotar  vi oss med våra iphone-telefoner, lägger ut bilderna på Instagram och förser dem med hashtaggen #louisianariverbed. Och vips är mina och dina bilder och kanske rentav våra kompisar en del av Eliassons installation. Detta kan bara hända på ett riktigt konstmuseum, skulle H C Andersen ha sagt.