Tiggare attackeras i SD-hatespeech på tunnelbanan

sdreklam-jpg

Sverigedemokraterna tillåts återigen av SL att sprida ”hatespeech” i Stockholms tunnelbana. Det är vedervärdigt. Bilden ovan 2015, här under från 2014.

ODENPLAN

I T-banestationen Östermalm har SD satt upp stora budskap på engelska som ska vända sig till utländska turister. Partiet ber de utländska turisterna om ursäkt för att ”regeringen inte gör tillräckligt för att bekämpa tiggeriet i Sverige” och lovar bättring vid en valvinst 2018, skriver SVT. Man antyder också att ”internationella ligor”, ligger bakom tiggarna i Sverige, vilket är felaktigt.

I en angelägen debattartikel i Svenskan i lördags skrev Marika Markovits, direktor för  Stockholms Stadsmission, om just detta och hänvisade till en ny norsk rapport som helt avvisar resonemangen om ligor. Hon oroade sig också över att många moderater tagit över SD:s retorik och i höst ska diskutera ett totaförbund mot tiggeri.

I kommentarerna till den nya kampanjen råder stor begreppsförvirring. Man frågar sig om budskapet är ”rasistiskt”. Men eftersom de romska tiggarna inte är en ”ras”  kan kampanjen inte betecknas som hets mot folkgrupp (varför inte) och SLhar  godkänt det hela.

SL: pressansvarige Jesper Pettersson säger till SVT:

– Kritiken mot budskapet får annonsören själv stå för. Vi har tittat på våra riktlinjer, vi kan inte se att det finns något som strider mot lagen. Politisk reklam kan anses som stötande av meningsmotståndare, men där får vi verka som en myndighet. Vi kan inte göra någon skillnad på partier, utan bara titta på budskapen. Och vi kan inte se att det finns någon grund för att stoppa den här kampanjen.

När det gäller hetspropaganda är ”rasism” ett oanvändbart begrepp. Den gängse termen är ”hatespeech”, se Wikipedias definition här. Petterssons försvar av SD:s rätt att sprida hatespeech i tunnelbanan är orimligt. Ett transportmedel med den sortens ”reklam” skulle jag inte vilja sätta min fot i.

När en offentligfinansierad verksamhet som SL accepterar hatespeech mot en utsatt grupp, de romska tiggarna, är det fullständigt oacceptabelt.

Marika Markovits avslutar sin artikel:

”Vi ska inte kriminalisera människor som befinner sig i nöd. Vi ska fortsätta att hjälpa dem. Det är en hetsjakt som pågår och som allt mer börjar ta formen av en pöbelmentalitet. Det är något som vi på Stockholms Stadsmission anser inte hör hemma i Sverige. Vi får också påminna oss om att vi har ­antagit ett antal internationella åtaganden till stöd för de mänskliga rättigheterna samt etniska minoriteters rättigheter. Åtaganden som står över svensk lag och som tillkommit för att säkerställa männi­skors grundläggande rättigheter till en dräglig och human tillvaro.

Det viktiga är att vi fortsätter att se de människor som möter oss på våra gator som individer som har fattat rationella beslut om att komma hit i försök att försörja sina familjer. För dig som redan i dag sträcker ut en hjälpande hand – fortsätt med det! Forskningsrapporten visar att du stödjer individer i fattigdom, inte organiserad brottslighet.”

Bilderna: Överst Östermalms tunnelbanestation i Stockholm, augusti 2015. Foto: SVT/Emil Hellerud. Den nedre bilden från valkampanjen i maj 2014, tagen på Odenplan.

6 reaktioner på ”Tiggare attackeras i SD-hatespeech på tunnelbanan”

 1. Om SD reklamen är accepterad som ofarlig och menlös, betyder det att vi då godkänner utfrysning och orättvis behandling av tiggare? Jag tror det.

  När moraliska svagsinta ser negativa budskap som skiljer ut folk som tigger för sin överlevnad från oss andra (som underförstått är präktigare än de är), tror jag att det kan detta leda till diskriminering, hat och hot mot de som tigger.

  1. Tror att du har alldeles rätt. Det finns ett samband mellan det hat mot fattiga som finns i SD-reklamen på tunnelbanan – och det samhällsklimat det skapar – och sådana saker som det senaste ohyggliga attentatet mot ett migrantläger, mordbrand och knivhuggning av oskyldiga sovande människor.

   1. Hat som hat och SD hit och dit. Sören skriver om tiggare ur en speciell principiell godhetsvinkel. Jodå, all världens medborgare ska ha rätt till ett värdigt liv med allt vad det innebär. Men de får demokratiskt se till att kämpa för att deras rättigheter tas tillvara i sitt eget land eller EU där Rumänien ju ingår. Det ska inte se ut som nu där framförallt rumäner men även andra öststatsfolk är överrepresenterade i både Danmarks, Sveriges och Tysklands rättssystem främst för bostadsinbrott, rån mot äldre och annan kriminell verksamhet.
    Skriver man med utgångspunkt från Sörens ädla principer kan man väl infoga en brasklapp på sin webbsida att ens skriverier gärna vill bortse från hur det ser ut i verkligheten? Vi som kämpar emot brottslighet i samhället och därför röstar på SD, varför provocera oss…?

    1. Hej Jan, mänskliga rättigheter är självklara, menar jag, inga ädla principer. Din brottstatistik tillåter jag mig att betvivla, vad jag vet förs ingen statistik gällande brottslighet och förövarnas nationalitet.Tror nog att många många i Rumänien och andra länder med svag ekonomi och demokratiska brister kämpar för förändringar. Men sådant tar tid. Min avsikt är inte att provocera de som röstat på SD. Däremot förfäras jag av det oförsvarbara hat mot fattiga och utsatta människor som kom till uttryck i tunnelbaneaffischerna. Hälsningar Sören

Kommentarer är stängda.