National Gallery – strejkstängt

4096

Securitasvakter ska ersätta museipersonal på National gallery i London (precis som på Dunkers i Helsingborg). Nu strejkar man mot privatiseringar och mot regeringens ambitioner att disneyfiera museet.

NationalGallery

National Gallery i London håller till stor del stängt, bara ett fåtal rum är öppna för besökare. Museets personal har gått i strejk sedan man fått direktiv att delar av museets verksamhet ska privatiseras.

– Museet vägrar att förhandla med oss, säger anonymt en av de strejkande till The Guardian.

Hon understryker att man inte gått i strid mot museets ledning utan mot den tre eller fyra man starka ”bombpatrull” som regeringen placerat på prestigefyllda National Gallery med order att privatisera allt som är möjligt.

Trots långvarig intern kritiken har National Gallery beslutat att ersätta de tidigare museivakterna med personal från outsourcingföretaget Securitas.

Personalen oroar sig över att det kommer att leda till många får sämre arbetsvillkor eller förlorar sina jobb och till att museet får personal som inte vet någonting om konst.

National Gallery har en av världens främsta konstsamlingar. Nu fruktar de anställda att museet kommer att kommersialiseras och förvandlas till ett slags Disneyland.

Dunkers kulturhus i Helsingborg har sedan länge Securitasvakter i stället för museipersonal. Det bästa utrymmet i huset är för hyresinkomstens skull utsålt till Helsingborgs turistbyrå. Kommersialiseringen av huset har varit förödande. I jämförelse med ambitionerna under de första åren är dagens Dunkers en blek skugga.