Försäljningen av Folkets Hus ett slag mot Söder

Folkets_hus_Helsingborg

Försäljningen av Folkets Hus i Helsingborg innebär något av det mest obehagliga som genomdrivits i den här stan under de senaste decennierna. Det är ett slag mot den diskriminerade stadsdelen Söder, mot den fria kulturen och mot det historiska minnet.

Anrika Folkets hus ska läggas ut till försäljning i vinter, skrev HD häromdagen. ABF har inte råd att driva huset. Kommunen är ointresserad.

Folkets hus är en byggnad som borde vara K-märkt, ett monument över arbetarrörelsen i Helsingborg, en påminnelse om stans historia. Byggnaden är också kulturellt centrum för den diskriminerade stadsdelen Söder i det segregerade Helsingborg. Dessutom har Folkets hus varit en mötes- och spelplats för det mesta av det så styvmoderligt behandlade fria kulturlivet i stan liksom för stora delar av föreningslivet.

Men allt det här betyder ingenting i den tanketomma och historielösa politik som nu härskar i stan.

Det hette att kommunen inte kunde gynna ”en enskild förening” (ABF). Men HIF fick illa kvickt en handfull miljoner därför att man schabblat med ekonomin och människohandeln med spelare. Då hade man tidigare bränt en halv miljard ur Dunkersfonderna på Olympias läktare.

Bristande logik, skamlös prioritering.

Det finns ju pengar. Till det som är viktigt på Söder hör tydligen parkeringshuset Hummern, i hörnet Södra Stenbocksgatan-Furutorpsgatan, läser jag i onsdagens HD. Kommunen ska bygga om det för 18 miljoner, mer än 50 000 per p-plats.

Stadsbyggnadsnämnden har lanserat en ny utvecklingsplan för Söder. Först avvecklar man stadsdelens hjärta Folkets hus, sen ska man utveckla det som finns kvar. Det låter tyvärr som kosmetiska skenmanövrer.

I den tidigare arbetarstadsdelen Söder är bortåt halva befolkningen utlandsfödd i dag. På Söder är medelinkomsten lägre, arbetslöshet och ohälsotal högre. Till det kommer en obehaglig diskriminering av stadsdelen i den lokala politiken, där behandlingen av Folkets hus står för något av det mest obehagliga som genomdrivits i den här stan under de senaste decennierna.

Fotnot: Nya Kultur-Sörens blogg återkommer med detta inlägg efter två månaders uppehåll.