Ship to Gaza – antisemitiskt??

shiptogaza-jpg

Dokumentären Även de döda har ett namn är ett ”djupt sympatiskt porträtt av en sann humanist och fredsvän”, skrev Sydsvenskans recensent. Men Israels ambassadör stämplar filmen om den judiske barnläkaren Henry Ascher som ”antisemitisk” och vill förhindra att den visas.

Israels ambassadör Isaac Bachman (bilden ovan, foto TT) går till hårt angrepp mot Bo Harringers dokumentär Även de döda har ett namn. I ett brev till kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén, också sänt till utrikesminister Margot Wallström och utbildningsminister Gustav Fridolin, kräver han att filmen inte visas för skolor i Göteborg och stämplar filmen som ”anti-israelisk och antisemitisk”.

Det ambassadören vill stoppa är en enstaka visning av filmen för niondeklasser och gymnasister i Göteborg.

Filmen följer den karismatiske barnläkaren Henry Ascher under sommaren 2011, då svensk-norska Ship To Gaza försöker avsegla från den grekiska hamnen Pireus, med förnödenheter till Gaza. Den skildrar också Henry Aschers familjebakgrund. Hans föräldrar kom till Sverige som judiska överlevare från Förintelsen.

I sin recension i Sydsvenskan skrev Annika Gustafsson:

”Många i Aschers generation väcktes politiskt under Vietnamkriget. I dag reser den kände barnläkaren då och då till Vietnam, där han är forskningshandledare för läkare som studerar hur USA:s kemiska krigsföring påverkat uppväxande generationer.

Harringers film är ett djupt sympatiskt porträtt av en sann humanist och fredsvän.”

Efter att ha sett filmen kan jag bara odelat instämma. Det här är en humanistisk film om en engagerad läkare, en film som borde ses av många och självfallet också visas av TV.

Bachmans försök att stämpla filmen som antisemitisk är intellektuellt ohederligt och ingenting annat än ett försök att kväva kritik av Israels övergrepp mot den palestinska befolkningen i de ockuperade områdena.

Organisationen Ship to Gaza arbetar för att den folkrättsstridiga blockaden av Gaza ska hävas, för att den palestinska befolkningen i Gaza ska garanteras grundläggande mänskliga rättigheter. Allt fler i Sverige står i dag bakom de ambitionerna och den svenska regeringen har som bekant erkänt Palestina.