Digital folkrörelse för journalistik

BlankSpot

Stora Journalistpriset till Årets förnyare kan gå till Blank Spot Project som ”digital folkrörelse”.

Burundi

Blank Spot Project har i veckan välförtjänt nominerades till Stora Journalistpriset som “Årets Förnyare”. Juryns motivering lyder: “För att de med passion för utrikesjournalistiken startat en digital folkrörelse med målet att sprida ljus över världens blinda fläckar.”

I en alltmer komplicerad värld sprids förenklade världsbilder med digital hastighet. För nyhetsbyråerna är nyheter varor på en marknad, de anpassas för att säljas till de medier som är kunder. Så har det varit länge. I vår tid tillkommer de tryckta tidningarnas kris, som drabbat utrikesbevakningen, med färre fasta korrespondenter och färre unika reportage.

Då är det uppfriskande med en motkraft som Blank Spot Project, finansierad genom crowdfunding och inriktad på fördjupande reportage från mediebevakningens vita fläckar.

Hittills har man presenterat fem stora reportage, ett om Burma – med innovativ journalistik – ett om Peru och om svenska Securitas verksamhet där, tre reportage om ett Thailand på gränsen till inbördeskrig och det senaste om Burundi i Afrika (bilden). Reportagen ger mersmak och nya insikter, produkter av ett nytt slag gränsöverskridande journalistik.

I Dagens Media gästbloggar mediestrategen Brit Stakston och skriver om Blank Spot Project och tar fasta på uttrycket en digital folkrörelse för journalistik som en motkraft mot detta att söta kattklipp får miljarder visningar på nätet.

Samtidigt lanseras en pod, lyssna på ljudfilen här.

I ett digitalt brev skriver projektets chefredaktör Martin Schibbye:

”Men att blankspotta kan också vara att skriva om samma frågor som andra skriver om fast på andra sätt, resa till samma platser men ställa andra frågor. Vara tematisk och uthållig.

Framför våra ögon pågår en episk flyktingkatastrof. Europa står inför stora utmaningar men så gör också journalistiken. Historien om det som nu utspelar sig måste berättas på ett nytt, ambitiöst och mer gränsöverskridande sätt än vad som någonsin gjorts tidigare. Finns det en roll för Blank Spot här?

Vilka är det vita fläckarna i rapporteringen i Sverige?
Givet är att Blank Spots Sverigereportage måste bygga på idéer från medlemmar. Vilka är de blinda fläckarna i rapporteringen? Var ligger Sveriges Ogaden? Vilka är landets vita fläckar? ”