Malmö – skammens stad

12187805_10205424188710398_7449777497866325125_n

Fattigdom och utsatthet kan aldrig hanteras med våld och poliser. Polisaktionen i gryningen mot romer i Malmö väcker kusliga minnen från svensk 1900-talshistoria. Foto: Jenny Eliasson.

Polis slog till i gryningen mot lägret i centrala Malmö med 200 tiggande romer. Ännu en gång fördrevs romer med våld på ett sätt som väcker kusliga minnen från svensk 1900-talshistoria.

Om det handlar filmen Taikon, som jag skrev om i en blogg häromdagen, om Katarina och Rosa Taikon och systrarnas oförtröttliga kamp mot den tidens fördomar och nedlåtenhet mot zigenare/romer.

På onsdagskvällen visades just filmen Taikon på storduk utomhus framför Stadshuset i Malmö, där också Frälsningsarmén höll tal om att ingen är fri förrän alla är fria. ”Kamp och kärlek!”, skrev man på aktionens hemsida, Nätverket för romers rättigheter, där det i text och bilder gått att följa dramatiken under denna skammens tisdag år 2015.

Från olika håll har det orerats om principer och lagar och allas likabehandling, när det gäller romerna i Malmö. Men den som tigger, de som är fattigast och mest utsatta, har aldrig fått uppleva likabehandling. Fattigdom och utsatthet kan aldrig hanteras med våld och poliser.

Malmö framstod länge med sin attityd när det gäller flyktingmottagning som en humanistisk stad. Av den känslan återstår bara ett varggrin, och ett hånleende med frasen ”ingen har rätt till tak över huvudet”.

 

2 reaktioner på ”Malmö – skammens stad”

    1. Bäste Jan, man behöver inte drömma om vänstersocialistiska utopiska paradis för att bli illa berörd av bristen på grundläggande humanistisk medkänsla med romerna i Malmö.

Kommentarer är stängda.