Om Konserthuset på TV

Helsingborgs konserthus

SVT:s nya serie Arkitektoniska pärlor inleds  i kväll med Helsingborgs  Konserthus, en modern klassiker i svensk arkitektur.

Arkitekturspanaren Christoffer Barnekow och arkitekturhistorikern Martin Rörby fortsätter i SVT1:s Go’kväll (onsdag 18.15 – 19.00, sändningstid cirka 18.45) sin serie om arkitektoniskt intressanta byggnader, nu med tio avsnitt varje onsdag om nordiska arkitekturpärlor.

Först ut är Konserthuset i Helsingborg, Sveriges första renodlade funkisbyggnad, en modern klassiker i svensk arkitektur, ritad av Sven Markelius, invigd 1932. Arkitekturen den gången var ett djärvt brott mot äldre ideal och blev nationellt stilbildande. Jag läser på Konserthusets webbsida:

”Huset består av flera olika geometriska former som sammanfogats till en intresseväckande och dynamisk byggnad. Fasaden är vitputsad, och invändigt används olika färger och naturmaterial för att skapa en spännande och levande atmosfär.

Funktionalismen genomsyrar hela byggnaden, inte bara exteriören utan även interiören.”

Byggnaden är under senare år känsligt restaurerad så att ursprungliga värden återställts.

Arkitektur brukar behandlas styvmoderligt i medierna. Men just i dag bjuder SVT lite senare på kvällen på ett halvtimmes arkitekturprogram, det första av sex om ”Nordiska Hus” om nordisk arkitektur och bostadshus vid mitten av 1900-talet. SVT2 onsdag 20.30. Kvällens avsnitt handlar om den nordiska modernismens urfader, Gunnar Asplund och om Asplunds privata sommarhus.

Båda de nämnda programmen kommer att finnas tillgängliga på SVTPlay.

En reaktion på ”Om Konserthuset på TV”

  1. Instämmer med Sören. Jag kan dessutom tillägga att Martin Rörby anser att kvällens program är ett av de mest lyckade av de över femtio som han och Christoffer Barnekow har gjort.

    Anbefalles varmt, som de säger i kyrkan!
    Bo

Kommentarer är stängda.