Skyldig – eller oskyldig?

Magid

Kommer den irakiske flyktingen Moder Mothanna Magids att släppas fri idag. Mycket står på spel, Sveriges säkerhet och hotnivå, SÄPO:s trovärdighet – och en 22-årig flyktings rättssäkerhet.

Det är inte omöjligt att den 22-årige irakiske flyktingen Moder Mothanna Magids kommer att släppas fri på söndagen klockan tolv. Då går fristen för vice chefsåklagaren Hans Ihrman ut om han ska begära den misstänkte häktad eller inte.

Allt fler omständigheter är högst besynnerliga och besvärande för SÄPO. På lördagen uppgav tidningen Norran att Moder Mothanna Magid greps av den nationella insatsstyrkan under en promenad i centrala Boliden – och inte på den balkong vid en flyktingförläggningen som låg i bild på SVT:s extrasändning i torsdagskväll.

Efter gripandet av den misstänkte, skriver SVT, inleddes  arbetet med att närma sig det asylboende där mannen vistats sedan september.

Ett flertal tungt beväpnade poliser slog därefter till mot det lägenhetskomplex som Migrationsverket hyr. 6-8 personer hämtades in till förhör, men greps aldrig.

Säpo vägrar att kommenterar de nya uppgifterna.

Om de stämmer innebär det att Magids, som varit i Sverige sedan september, rör sig ute i centrala Boliden samma dag som svenska medier spridit hans bild som också förmedlats till mängder av patrullerande poliser. Antingen är han aningslös – eller oskyldig.

Varför skulle en terrorist bo på en flyktingförläggning med sitt namn på dörren, i en miljö där det , måste finnas mängder av landsmän som skulle kunnat notera ett avvikande beteende?

Rikspolischefen Dan Eliasson vill ”hälla ett regn av guldstjärnor över polisen”. Säkert gjorde poliser på olika nivåer goda insatser vid gripandet. Men den bakomliggande analysen kan trots det vara baserad på spekulationer i krisläget efter Parishändelserna.

Leif G W Persson, pensionerad polisprofessor, säger till Aftonbladet att ”jag får för mig att det är tunt” (informationsmaterialet) och utesluter heller inte att han släpps.

Den terroristmisstänkte nekar själv till brott.

Mycket står på spel, Sveriges säkerhet och hotnivå, SÄPO:s trovärdighet och en 22-årig flyktings rättssäkerhet.

Mycket lite har sagts om ”inputen” till hela affären. Gissningsvis kommer uppgifterna om Magids från amerikansk säkerhetstjänst. Är de trovärdiga i den upphetsade stämningen efter Paris?

Kritiska frågor borde mycket mer än hittills ställas av medierna även om det inte ges några enkla svar.