Skandinavien speglat i Breiviks förbrytelser

d630c82b-7c0f-40ee-92b0-63a7207258f3

Norska Åsne Sejerstads En av oss har av New York Times utsetts till en av 2015:s tio viktigaste böcker.

26SCHLOSSER-blog427-v2

New York Times listar årets tio viktigaste böcker på den amerikanska bokmarknaden. Bland de utvalda titlarna finns norska Åsne Sejerstads ”En av oss, en berättelse om Norge”.

I ”One of us” utforskar Åsne Sejerstad de mörka sidorna av dagens Skandinavien, skrev Eric Schlosser i sin recension av boken i NYT i våras. För att skildra detta använder Seierstad massmördaren Anders Behring Breiviks liv och förbrytelser–  i protest mot kvinnliga rättigheter, kulturell mångfald och islams växande inflytande. Schlosser fortsätter:

”I dag får det tredje största partiet i Sverige stöd av rasister och neonazister. Det ledande politiska partiet i Danmark är inte bara mot migration utan också antimuslimskt. Och Norges finansminister föreslog en gång att alla romer i Norge skulle deporteras i bussar.”

Bland de skönlitterära böcker som NYT listar finns Magda Szabos The Door”, Lucia Berlins ”A manual for cleaning woman: Selected Stories” och Rachel Cusks ”Outline”.