Islamofobi huvudfråga i USA-valet?

Trump-

65% av republikanerna står bakom presidentkandidaten Donald Trumps islamofoibi – och 37 % av alla väljare.

Framgångarna för den högerextreme multimiljardären Donald Trump i förspelet till nästa års presidentval är förfärande. Hans utspel om muslimer tolkades först som en galenskap som skulle göra slut på hans chanser i valet.

Nu publicerar Bloomberg en stor opinionsundersökning som visar det rakt motsatta. Bland alla väljare får Trump stöd av 37 % – och bland republikanerna av hela 65 %. Bara 22 % av ”troliga republikanska väljare” är kritiska mot Trumps främlingsfientliga utspel.

Trump får stort stöd bland republikaner. Men i väljarkåren som helhet gillas han bara av 33% medan 64% är mot honom.

De siffrorna kan jämföras med Hillary Clinton, som gillas av 45% och ogillas av 52%.

Trumps stöd kommer i hög grad från väljare med låg utbildning. Äldre väljare, protestanter och vita hör till de kategorier som ställer sig bakom vettvillingen.

Siffrorna är kusliga. Vad har hänt med USA när en galenpanna och en demagog av värsta slag som denne Trump kan få stöd av så stora väljargrupper?

Att värsta sortens islamofobi kan bli huvudfråga i en amerikansk presidentvalskampanj är förfärligt och kan få ohyggliga konsekvenser. Det är lätt att bli mörkrädd och fantisera om olika kusliga scenarier.

Att en presidentkandidat med grövsta sortens hatespeech angriper en minoritet i sitt land har fått många att associera till Adolf Hitler.

Filmen ovan producerad av den arabiska TV-kanalen al-Jazeera English.