23 000 bomber över muslimska länder

bombing_0

USA fällde 23.144 bomber över länder med muslimsk majoritet under 2015, rapporterar Alternet. Det handlar om Irak, Syrien, Afghanistan, Pakistan, Jemen och Somalia.

US-Bombs-Dropped-in-2015-300x184

Det är svårt att föreställa sig hur mycket förstörelse, lidande och död som alla de amerikanska bomberna vållat. Och det är lika svårt att se att USA:s krigföring på något vis lett mot fred, snarare tvärtom.

Den välkända tidskriften Foreign Policy konstaterar att talibanerna gjort stora framsteg i Afghanistan. När USA:s och Natos trupper minskats från 100 000 till omkring 10 000 är det föga förvånande att det får konsekvenser, säger Andrew Wilder från U.S. Institute of Peace till FP.

Talibanerna kontrollerar stora delar av södra och östra Afghanistan, se kartan här under. Nu kommer regeringstrupperna med hjälp av amerikansk bombflyg att slå tillbaka. Ännu ett blodigt år väntar landet.

Ingen av mina båda källor tar upp USA:s utbredda krig med drönare, där Sverige är inblandat. Denna form av krigföring som illegala avrättningar leder till stora civila offer.

Till sist: Flyktingarna till Europa kommer i huvudsak från de länder USA lägger bombmattor över. Det tål att begrunda.

Foto: AFP

Afghanistan