Piskad och dödsdömd palestinsk poet

547

Den palestinske poeten Ashraf Fayadh (t h) har i Saudiarabien dömts till döden för sin poesi, som påstås vara ateistisk och blasfemisk. I dag kommer hans dikter att läsas över världen i solidaritet.

Ashraf Fayadh

Den internationella litteraturfestivalen i Berlin har gjort ett upprop som uppmanar människor världen runt att arrangera uppläsningar av Ashraf Fayadhs dikter, som en solidaritetsförklaring med den fängslade, piskade och dödsdömde 35-årige poeten.

Fayadh arresterades den 6 augusti 2013, efter anklagelser från en saudisk medborgare om att poeten propagerade för ateism och spred blasfemiska idéer till unga människor, skriver Amnesty i Storbritannien. Poeten släpptes dock men arresterades åter den 1 januari 2014 anklagad för att ha ifrågasatt religionen och spridit ateistiska idéer. Samtidigt åtalades han för att ha brutit mot landets anticyber-brottslag, för att ha tagit fotografier av kvinnor och lagrat dem i sin telefon.

För det sistnämnda dömdes han till fyra års fängelse och 800 piskslag.

Amnesty kräver att Ashraf Fayadh ska friges. ”Han har inte begått något brott. Han ska inte sitta i fängelse, än mindre avrättas.”

Här några rader ur dikten ”The Last of the Line of Refugee Descendants”, som ingår i den diktsamling som Fayadh dömdes till döden för att ha skrivit och publicerat, ”Instructions Within”, från 2008, i översättning från arabiska av Jonathan Wright.

”Being a refugee means standing at the end of the queue
to get a fraction of a country.
Standing is something your grandfather did, without knowing the reason.
And the fraction is you.
The country: a card you put in your wallet with your money.
Money: pieces of paper with pictures of leaders.
Pictures: they stand in for you until you go back.
Going back: a mythical creature that appears in your grandfather’s stories.”

Hela dikten kan du läsa här. Och här finns Fyra korta dikter av Ashraf Fayadh. Dikterna har jag hämtat från en blogg skriven i Gaza av Raeda Fayadh, som också berättar för CNN att bilderna på kvinnor i poetens telefon alla var på hans vänner och på konstnärer han arbetat med, ”det är inget konstigt med dem”.

Också The Guardian uppmärksammar den dödsdömde palestinske poeten. Man har talat med hans vänner som tror att den verkliga orsaken till dödsstraffet är att Ashraf Fayadh på youtube lagt ut en film som visar hur den religiösa polisen i Saudiarabien piskar fångar offentligt.

Bilden överst visar poeten t h tillsammans med konsthistorikern Chris Dercon, tidigare chef för Tate Modern-museet. Foto: Ashraff Ayadh/Instagram.

Som konstnär är poeten tongivande medlem i brittisk saudiska ”Edge of Arabia”. Han har bland annat deltagit i Venedigbiennalen.