Allers överger Helsingborg

Allers

Efter bortåt 140 år i Helsingborg flyttar Allers till Malmö.

Under mer än ett sekel har Helsingborg varit en stad med stark grafisk industri och profilerad utgivning av dags- och veckotidningar.

En epok går i graven när Aller Media efter nästan 140 år lämnar Helsingborg och flyttar till Malmö, ett område ”där det finns fler affärskontakter”, skriver Helsingborgs Dagblad. 200 jobb försvinner från Helsingborg. Dock erbjuds alla anställda jobb i Malmö.

Carl_Aller

Allers Familje-Journal började tryckas i Helsingborg redan 1879 som en svensk edition av den danska veckotidning som Carl Aller (bilden) grundat två år tidigare.

Aller, född 1845, var litografiskt utbildad och tekniskt kunnig. Tidskriften blev före år 1900 en pionjär med högkvalitativa färgbilder och företaget växte snabbt på båda sidor Sundet.

Allers blev snart den ledande familjetidningen i Sverige med en veckoupplaga som från 1920 och framåt pendlat mellan 300 000– 400 000 exemplar. Redaktion, administration och tekniska avdelningar låg fram till 1974 på Tallgatan i Helsingborg, då man flyttade till det nuvarande tidningshuset vid Landskronavägen, som under hösten kommer att stå tomt och läggas ut till försäljning.

Med allt fler titlar växte verksamheten, noterar Helsingborgs stadslexikon, som noterar att antalet tryckta exemplar för förlagets tidskrifter 2005 var bortåt två miljoner.

Mand_7142

Allers blev pionjär då det gäller tecknade serier och korsord. Länge följde ofta klippark med tidningen, med vars hjälp barn kunde bygga borgar, slott och flygplan med sax och klister.

Allers var under tidigt 1900-tal ”tidens TV”, skriver stadslexikonet i en artikel signerad, SG, Sidney Grahn. Han påminner också om alla de hundratals återkommande frilansarna i gamla Allers, som fotografen K.W. Gullers, deckarförfattaren Stieg Trenter, sällskapsreseguiden Gallie Åkerhielm, redaktörerna Allan Schulman, Helsingborgsfödde Bo Hansson och Allan Beer samt, och inte minst, den legendariske korsordskonstruktören Georg Skogberg. För många tecknade, humoristiska omslagsbilder svarade t.ex. Lawson Woods, Kurt Ard och Ib Thaning.

Aller Medias hus i Helsingborg inhyser ett flertal redaktioner, marknadsavdelning samt en rad stödfunktioner, skriver Dagens Media. Det har även varit Aller Medias svenska huvudkontor. Huvudkontoret – den operativa företagsledningen – följer inte med till Malmö utan är sedan årsskiftet baserad i Stockholm.

Svenska Aller Media är en del av Aller-koncernen, som beskrivs som Nordens största populärpressaktör.

Bilden på Mandrake ur Vår ungdoms hjältar av Jan Olsheden och Stellan Olsson.