Kan Palle Lundberg sitta kvar?

geqye6ti6bdphiurdfai

Helsingborgs kommun toppstyrs av ett fåtal politiker och höga chefer köps ut för mångmiljonbelopp, avslöjar HD. Kan stadsdirektören Palle Lundberg sitta kvar?

Helsingborgs stadsdirektör Palle Lundberg har hamnat i rejält blåsväder efter HD:s avslöjande på fredagen att kommunen och de kommunala bolagen på fem år sedan 2011 använt 40 miljoner kronor för att lösa ut eller bli kvitt 40 chefer.

40 miljoner är mycket pengar. 40 avskedade/utlösta chefer tyder på en uselt fungerande kommunal organisation, på dåliga rekryteringsrutiner och inkompetens då det gäller att hantera konflikter. Och på toppstyrning, som leder till en tystnadskultur.

Förre hamnchefen Jo Kristian Okstad ser toppstyrning som ett skäl till att kommunala chefer har slutat. Han är fortfarande starkt kritisk till hur det gick till när han själv fick gå hösten 2012.

– Två tre personer styr nästan allt. De har svårt att hantera personer som inte har helt samma åsikt som de själva, säger han.

Kan Lundberg sitta kvar efter det som framkommit frågar jag mig?

”Det hela är sanslöst”, säger en expert som tidningens grävande journalister Truls Nilsson och Torbjörn Svensson talat med, Rolf Löfberg, chefsförhandlare för Akademikerförbundet SSR.

Palle Lundberg själv slår ifrån sig, ”ledarskapet ska hålla toppklass”, heter det. Och upprepade gånger att ”jag känner inte igen mig i den beskrivningen”. Lundberg tar alltså inte alls till sig kritiken. Det låter som om han omgett sig med ja-sägare.

Helsingborgs största redaktion är som bekant numera den kommunala informationsavdelningen. Jag tar för givet att man tar upp HD:s uppgifter, som är ytterst angelägna för alla oss som bor i Helsingborg. Beskrivningen av den kommunala organisationen har ju konsekvenser för hur kommunala beslut fattas, vilka prioriteringar som görs, varför spårvagn till Väla är viktigare en Södertunnel, varför fotbollsläktaren på Olympia och det tänkta garaget i landborgen kan kosta ´miljardbelopp tillsammans, varför luften plötsligt gick ur Helsingborgs mest spännande urbana utvecklingsprojekt H+  och så vidare.

Men från informationsavdelningen  hålls det alldeles tyst. Det här är ju inte heller någon gladnyhet, åtminstone inte för stadsdirektören. Däremot är avslöjandena till glädje för demokratin. Så här kan det ju bara inte få fortsätta.

Bilden från podden Affärspsykologen möter 2016/2: ”Lär dig hur stadsdirektör Palle Lundberg får Helsingborg att göra kullerbyttor”.