Konst och liv på Dunkers

Maier_7346

Det var länge sedan Dunkers  var så angeläget och så fullt av foto, konst och liv som nu! Men …

Kvium_7343

I fredags slog Dunkers upp portarna för Street Photographer, vårens stora fotoutställning med bilder av gatufotografen Vivian Maier (till 22 maj). Vernissagen var nog den mest besökta under kulturhusets historia.

Vivian Maiers öde fascinerar. Hon var medan hon levde en anonym barnsköterska som hela livet vandrade genom New York och fotade – men aldrig fick se någon egen utställning. Ändå är det inte hennes livshistoria utan hennes bilder som fascinerar. Hon levandegör en stad och dess människor, en tid och dess uttryck i storslagna svartvita bilder.

I utställningsrummen mot norr pågår ännu en tid danske Michael Kviums sensuella, storslagna och groteska utställning Saligia (till 30 mars), som tar sin utgångspunkt i de sju dödssynderna, sådana som de nedtecknades av påven Gregorius I på 500-talet. Det är en suverän utställning i halvdunkel om människans dunkla drifter.

En trappa ner i 81m2 visas detaljskarpa fotografier av Kristina Eldon, i en fokuserad och välhängd utställning Rooms (till 8 maj), som arbetar med frågor om identitet och gränser, om att dölja och visa, om hemma och utanför. Unga kvinnor skyler ansiktet med händerna. Dörrar och draperade tyger håller omvärlden utanför.

Det var länge sedan Dunkers var så angeläget och så fullt av foto, konst och liv!

När det är sagt finns det mycket att begrunda.

Varför används Dunkers bästa utrymme, den tidigare atriumgården, inte till konst utan till en kommersiell turistbyrå??

Hur gick det med flyktingarna som skulle vara välkomna till Dunkers??

Och när ska kulturhuset börja producera helt egna utställningar? Jag tänker till exempel på Ralph Nykvist, en av de främsta svenska fotograferna i sin generation. Under många år bodde han i Helsingborg, vandrade som en gatufotograf som Vivian Maier genom stan, alltid med en Leica dinglande runt halsen. Det borde vara en skyldighet för Dunkers att kurera en stor utställning med fokus på hans Helsingborgsbilder!

Bilderna: Överst självporträtt av Vivian Maier, detalj. Därunder en målning av Michael Kvium och längst nere två av Kristina Eldons foton.

Elddon_7339