Norsk journalist utkastad ur Turkiet

silje1_doc6ochcnnoyjmpou2nle6

Turkiets pressfrihet är otillfredsställande – och nu har Aftenpostens korrespondent förklarats som oönskad, därför att hon är förlovad med en tysk man med kurdisk bakgrund.

Norska Aftenpostens Mellanösternkorrespondent Silje Rønning Kampesæter har förklarats oönskad i Turkiet. De turkiska myndigheterna har inte gett henne pressackreditering och ger henne nu inte heller uppehållstillstånd.

Kampesæter öppnade Aftenpostens kontor i Istanbul i september. Hon har under hösten kritiskt granskat turkisk inrikespolitik och också rapporterat från landets kurdiskdominerade områden i sydöst, där det under det senaste halvåret rått inbördeskrigsliknande förhållanden.

Nu erfar Aftenposten att det verkliga skälet riktar sig mot Kampesæters förlovade, som är tysk medborgare, född och uppväxt i Tyskland. Hans föräldrar, också de turkiska medborgare, kom till Tyskland på 1970-talet och har kurdisk bakgrund.

– Min forlovede har ikke gjort noe annet enn å ha sin kurdiske familiebakgrunn. Han har knapt vært i Tyrkia tidligere, säger Silje Rønning Kampesæter.

Senast Aftenposten upplevde något liknande var 1971, då korrespondenten Per Egil Hegge tvingades lämna Sovjetunionen.

Reportrar utan gränser placerar Turkiet på 149:e plats av 180 länder på sitt pressfrihetsindex, efter länder som Zimbabwe och Afghanistan. Det beror på utbredd censur på internet och rättsprocesser mot turkiska medier.

Den turkiska dagstidningen Cumhuriyets chefredaktör Can Dundar  riskerar livstids fängelse. Hans tidning rapporterade om hur lastbilar tillhöriga den turkiska säkerhetspolisen stoppats och genomsökts i södra Turkiet, på väg till syriska oppositionsgrupper med vapen.

Till detta Turkiet sänder EU mångmiljardbelopp för flyktingomhändertagande. Vem ska granska hur landet lever upp till sina åtaganden?