Med Joe Saccos penna

joesaccoonsatire1200

Joe Sacco, en av världens främsta serietecknare kommenterade attentaten i Paris. Han har tidigare gett ut tecknade böcker om bland annat Sarajevo, Gorazde och Gaza.

Efter terroristattacken mot den franska satiriska tidskriften Charlie Hebdo vände sig den brittiska tidningen The Guardian till en av världens främsta politiska och satiriska tecknare, Joe Sacco, född på Malta 1960, bosatt i Portland i USA. Hans tecknade kommentar till attentatet kan du se här ovan. I satirens värld är inget enkelt, som synes.

I första rutan säger Sacco själv (han är ständigt närvarande i sina berättelser) att hans första känsla inte handlade om yttrandefrihet och sådant utan om djup bedrövelse. ”Folk mördades brutalt, bland dem var åtskilliga serietecknare, min egen stam.”

Efter att ha sett Saccos dagsaktuella bild läser jag om hans 100-sidiga The Fixer. A Story from Sarajevo (2003) , som skildrar kriget i Sarajevo, sett genom fixaren Nevens ögon. Det är en otroligt stark och osminkad skildring av  en amerikansk journalist (Joe Sacco själv) och hans fixare.

Berättelsen rör sig från krigsutbrottet 1992 till 2001. Den handlar om Neven och hans berättelser, om hur han hjälper utländska journalister med allt från flickor och sprit till intervjuer.

Men Neven är inte bara en fixare utan också en hänsynslös warlord som varit lönnmördare, krypskytt och sniper. En gång inför ögonen på en tysk journalist dödade han någon liksom på lek. Han har också varit med om att med en liten grupp paramilitära soldater i De gröna baskrarna förstöra fyra serbiska stridsvagnar, om man ska tro honom själv. Men det ska man inte.

I The Fixer finns inga enkla sanningar, inga onda och goda. Allt handlar om pengar, om att överleva, om att döda eller att dödas. Det finns inget som helst gloriöst i skildringen av kriget. Saccos teckningar i The Fixer gör boken till en av de starkaste jag läst om kriget i Bosnien.

Serieboken bygger på verkliga händelser och personer och är väl dokumenterad.

I en tidigare tecknad seriebok Safe Are Gorazde. The War in Eastern Bosnia 1992 – 95 (2000) skildrar Sacco händelser i den av FN skyddade enklaven Gorazde i Bosnien. Flera av hans serieböcker handlar om Palestina och Gaza, senast Footnotes in Gaza (2009).

På bilden härunder syns i mitten fixaren Neven och till höger om honom Joe Sacco själv.

fixer_page1031