Vapenvila i Syrien?

Syrien-Homs

Vapenvila i Syrien?? Redan vid midnatt natten mellan fredag och lördag lokal tid?

Måndagens stora nyhet om en vapenvila i Syrien är efterlängtad. Men kommer den att kunna realiseras? De av FN terrorstämplade organisationerna som IS och al-Nusra Fronten är inte inkluderade. Mycket är ovisst. Men ett försök är bättre än den långvariga låsning som lett till brutalt krig och massdödande av civila.

Uppgörelsen om vapenvila följde efter ett telefonsamtal mellan Barack Obama och Vladimir Putin, som följdes avl ett gemensamt uttalande.

Eldupphöröverenskommelsen kommer att övervakas gemensamt av USA och Ryssland. Man kommer att definiera vilka områden som omfattas och därför inte får bombas av ryskt flyg eller angripas av den syriska armén eller av USA-stödda oppositionsgrupper, skriver The Guardian.

Svårigheterna är förstås överväldigande. Vad kommer Turkiet att göra? Landet har hotat med att angripa Syrien efter attentatet i Ankara nyligen, då 18 personer dödades. Ett sådant angrepp skulle riktas främst mot syriska kurder – vilka är USA:s mest effektiva allierade i kampen mot IS, rapporterar The Independent.

I fredags talade Obama en timme och 20 minuter i telefon med Turkiets president Erdogan.

En vapenvila kommer, om den kan träda i kraft, att lätta på trycket mot utsatta civila och skapa förutsättningar för leverans av nödhjälp. Den skulle också kunna vara ett första försiktigt steg i en fredsbyggande process.

Fortsatta krig leder till lidande och förödelse. Förhandlingar och eldupphör är den enda möjliga vägen.

Logiskt sätt bör ett eldupphör följas av utplacerandet av fredsbevarande FN-trupper. Men så här långt kan jag inte se att möjligheten har nämnts.

FN:s arbetsgrupp är trots allt ”försiktigt optimistisk”.