Bilder av utsatthetens vardag

Manniko_7580

Esko Männikös foton visas i vår på en stor retrospektiv utställning på Göteborgs Konstmuseum.

Manniko_7579

Den finländske fotografen Esko Männikkö har med kärlek och realism berättat om mänsklig utsatt i kärva miljöer, inkännande, med humor men också med konkret realism.

Hans bilder på finländska vemodiga ungkarlar i dragiga stugor långt från allt vad civilisation heter bildade tidigt en alldeles ny genre inom fotografin.

Nu visas för första gången på Göteborgs konstmuseum en stor retrospektiv utställning över Männikkös bilder, Time Flies, om tidens gång och det mänskliga tillståndet.

Männikös stilleben (bilden ovan) är något annat än de ”stora” konstnärernas äpplen och blomsterarrangemang. Ett askfat med fimpar, några trista torkade fiskar, en halvdrucken kaffekopp med en paket Hermesötas bredvid, allt på en slabbigt solkig vaxduk – säger en hel del om det vardagliga livet hemmavid, efter dagar av tungt arbete, gissningsvis i skogen.

Utställningen är speciellt och effektivt hängd, med Männikkös fotografier arrangerade i grupper så att helheten ofta blir mera framträdande än den enskilda bilden.

Utställningen pågår till den 8 maj.