Med våren kommer Konstrundan

LandskronaKonsthall_7635

Den 22:a Konstrundan i Nordvästra Skåne har öppnats.

KiwaSaito_7631

Bortåt 150 konstnärer öppnar sina ateljéer under Konstrundan i Nordvästra Skåne, årets största konstnärliga begivenhet i regionen. Under tio dagar med start på långfredagen beger sig rejält många konstintresserade ut på vallfärder i landskapet. Konstrundan behövs, som en viktig länk mellan konstnärer och konstintresserade i en tid när det blivit allt färre konstgallerier och få andra möjligheter.

Redan på skärtorsdagskvällen invigdes samlingsutställningen i Landskrona konsthall. Den har som alltid hängts av genrens mästare, Ulf-Melvin Fjellström. Som byggnad är konsthallen Sveriges svar på Louisiana, men tyvärr är dess framtid osäker.

Konstrundan startades 1995 av Helmer Lång och SolBritt Lindfors-Lång och årets upplaga är den 22:a. Årligen utdelas Helmer Lång-priset, 10 000 kronor, som i år gick till textilkonstnären Kiwa Saito från Höganäs, vars ” broderade dagboksanteckningar och vardagsnära bildkompositioner visar på ett överraskande nytänkande”.

Kiwa Saito har på långa tygrullar broderat sina dagboksreflexioner:

”Dags att åka hem till Sverige. Lilla min mamma började gråta när tågdörren stängde på Kumegawastationen.

Vi åt mammas omusubi på planet.

29 nov.

Skönt att sova på egen fluffig säng!

Det är ju skönt hemma i Höganäs.”

Konstrundan pågår till 3 april. Öppet påskdagarna och sista helgen 10 – 18, vardagar. 16 – 19.

LandskronaKonsthall_7637