Matningsmaskin för äldre i Helsingborg


Nya besparingar inom vården i Helsingborg med övervakningskameror i hemmen för att slippa hembesök på natten. Försök med matningsmaskiner som ersätter personal har också gjorts.

Försök har gjorts inom äldreomsorgen i Helsingborg att mata de gamla med maskin, vilket förstås blir billigare än att låta en medmänniska hjälpa till.

Maria Nilsson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, är entusiastisk, skriver HD:

– En del tycker att matningsmaskin är förfärligt. En del tycker det är befriande att kunna äta när de vill och i sin egen takt utan att vara beroende av en annan människa. Vi har redan provat det i verksamheten.

Nämnden har tidigare velat spara på kostnaderna för de äldre på olika vis. Många gamla som fått hjälp med städning mister det nu och kommunen sparar fyra miljoner.

Om matningsmaskinen kan genomföras i stor skala kan det säkert leda till än större besparingar. Tänk vilket slöseri att låta en dyrbar medmänniska sitta och mata och småprata med en gammal och svag person, när en maskin kan göra det så mycket bättre.

En ännu större besparing hoppas nämnden på genom att installera övervakningskameror hemma hos äldre. På så vis kan man slopa dyra hembesök hos gamla människor på natten.

Torgny Petterson, Liberalernas ledamot i vård- och omsorgsnämnden, är lyrisk. Han målar upp en bild av ”Greta klockan 3 på natten”:

– Personal kan komma hem till Greta klockan 3 på natten för att kolla om hon sover. Jo, det gjorde hon – tills personalen kom.

Maria Nilsson fyller på. Hon påstår att det finns forskning som visar att om Greta blir väckt klockan tre på natten så kan hon när personalen gett sig av gå upp och bryta benet eller skada höften.

– Personskadorna minskar och man sparar en hel del pengar på att ha kameror i stället för personlig tillsyn på nätterna, säger hon.

Från fackligt håll är man skeptisk.

– Risken är att de tror att man kan ta bort utbildad personal och ersätta med maskiner som tycker är intelligenta, säger Martin Sjösten, ordförande för Kommunal i Helsingborg.

I Chaplins Moderna tider från 1936 finns en klassisk scen med en maskin som matar arbetarna, för att man ska spara in in på de långa matrasterna och öka produktiviteten och lönsamheten på fabriken.

Jag hoppas att matningsmaskinerna inom äldreomsorgen i Helsingborg 80 år senare är lite bättre, åtminstone rent tekniskt.