Findus liten bricka i miljardärernas spel

Findus-Nomad Foods

Nedläggningen av Findus i Bjuv är en liten bricka i ett smutsigt globalt och hänsynslöst ekonomiskt spel, där några av världens rikaste personer och företag är inblandade.

Noam_Gottesman

Det är något som inte stämmer med det brittiska riskkapitalbolaget Nomad Foods besked om orsakerna till nedläggningen av Findus anläggning i Bjuv och varslet mot 450 anställda.

Findus VD Henrik Hjalmarsson hävdar i fredagens HD att Nomad Foods med elva produktionsanläggningar i Europa har överkapacitet.

– Bjuv ligger ganska långt från Nomad Foods stora marknader i Central- och Sydeuropa, det får konsekvenser för kostnader och miljöbelastning.

Dyra transportkostnader och miljötänkande skulle vara huvudorsaken. Jag vägrar att tro på det. Nedläggningen av Findus i Bjuv är en liten bricka i ett smutsigt globalt och hänsynslöst ekonomiskt spel, där några av världens rikaste personer och företag är inblandade.

Nomad Foods grundades för precis två år sedan, den 1 april 2014. Bakom riskkapitalbolaget registrerat i skatteparadiset Virgin Islands står två affärsmän.

Den ene av dem, den 55-årige israelisk-amerikanske Noam Gottesman (bilden ovan), är en av USA:s 450 rikaste personer, enligt tidskriften Forbes lista, med en förmögenhet (2013) på bortåt 20 miljarder kronor.  Han har tidigare varit verksam vid ökända Lehman Brothers. Den andre, brittisk-amerikanske Martin E. Franklin, är mest känd som grundare av Jarden Corporation, USA:s 348:e största företag, inriktat på global försäljning av varumärkesprodukter, med en omsättning på  bortåt 70 miljarder kr årligen.

Nomad Foods köpte Findus i augusti 2015 för 6,7 miljarder. Varför genomfördes köpet när man bara sju månader senare tycker sig ha ”överkapacitet”? Kanske därför att man bara var intresserad av varumärket – inte av att producera kvalitativa livsmedelsprodukter.

I så fall handlar nedläggningen i Bjuv sannolikt om sådant som löner, skatter  och kortsiktig vinstmaximering. Företag skrivna på Virgin Islands lär inte vara intresserade av att betala svenska skatter.

Nedläggningen av Findus tillkännagavs i går, den 31 mars. Anledningen till valet av datum var att man samtidigt denna dag i London publicerade Nomad Foods ekonomiska rapport för fjärde kvartalet 2015. I den heter skriver företagets vd Stéfan Descheemaeker bland annat:

”The integration of the Findus businesses continues to proceed in line with our expectations, and I am pleased with the pace we are realizing synergies and merging our business processes. Optimizing our manufacturing footprint is a critical step towards achieving our objectives and today we have announced that we have requested negotiations with the relevant trade unions about a potential closure of the Bjuv manufacturing plant in Sweden. Regrettably, should the factory close, this would involve the loss of approximately 500 jobs.  We are committed to supporting our employees through this difficult period.”

Vinnare i detta ekonomiska spel med extremt höga insatser är mångmiljardärer som Noam Gottesman. Förlorare är alla de som nu varslats på Findus i Bjuv och samhällets alla invånare, som får räkna med en långvarig ekonomisk kris.

4 reaktioner på ”Findus liten bricka i miljardärernas spel”

  1. Dags för våra politiker och företagare att agera för att bevara svensk produktion. Satsa på småskalighet, ekologiskt och närodlat. Riskkapitalet utarmar och utnyttjar vårt kunnande och innovasionsförmåga.

  2. Nedläggningen av Findus känns så väl igen, det var likadant hos Läkerol, Gävle. Riskkapitalisterna är inte ett dugg intresserade av vad de köper, när de leker med arbetarnas väl och ve, arbete, inkomst, arbetsmiljö, människoliv och människovärde. Och detta går stick i stäv med, att vi behöver svenska produkter, svensk mat. Närodlat. Av alla skäl, inkl. miljöskäl.

  3. Stämmer årtalen i texten. Köp 31 aug 2015. Ovan Den engelska texten om nedläggning… står att det är för 4 kvartal 2014. Ska det inte vara 2015 för annars så skriver de om en period som inte var deras ansvar…. men jag kan ha fel….

    1. Hej Agneta, du har helt rätt, skrev fel årtal, ska vara 2015! Tack.

Kommentarer är stängda.