Döden, friheten och kärleken

3634342_3840_2160

Martin Wicklins Söndagsintervjun bärs av en förmåga att skapa goda samtal, genom att lyssna, fylla i, fråga om och tänka efter. Bilden Wicklin och barnboksförfattaren Barbro Lindgren.

Numera står min radio alltid på söndagsmorgnar klockan åtta. Då sänds i SR:s P1 efter nyheterna Söndagsintervjun, där Martin Wicklin intervjuar personer med skiftande bakgrund.

Wicklin har en förmåga att skapa goda samtal, genom att lyssna, fylla i, fråga om och tänka efter. Han är aldrig ute efter att ifrågasätta sina intervjupersoner utan mera om att förstå dem och få dem att berätta om sina liv och värderingar.

Det blir alltid intressant och ibland alldeles lysande och djupt berörande.

Till den senare kategorin hörde samtalet med Barbro Lindgren, som sändes i januari och i repris på långfredagen. Intervjun inleds alldeles avigt. Martin Wicklin knackar på hemma hos Barbro Lindgren. Men hon är inte där, hon har glömt bort intervjutiden. Så där utlämnande kan man väl inte vara, tänker jag. Men det kan man.

Strax kommer Barbro Lindgren farande (i programmet) och det visar sig snart att ingången är den exakt rätta. 79-åriga Barbro Lindgren berättar om sitt åldrande, om glömskan som plågar henne, om det som är alldeles svårast att berätta ärligt och naket om.

Barbro Lindgren reflekterar över hur hon om vill summera sitt liv, om behovet av frihet och om vikten av att inte vara rädd för döden, eller som det heter i programtiteln, Om Döden, friheten och kärleken.

Sen dröjer det förstås inte länge förrän, fattas bara annat, Loranga, Mazarin och Dartanjang kommer farande in i programmet, som rymmer både vemod och humor och framförallt medmänsklighet.

Under knappa timmens samtal förmedlas så mycket av Barbro Lindgrens egenart och sätt att vara att jag känner som om jag suttit med och samtalat hemma hos henne.

Martin Wicklin får tiden att stå stilla, det är knappt jag nänns att äta frukost och morgontidningarna får definitivt vänta till efter klockan nio. Då börjar ett annat program på P1, Gomorron världen, som tyvärr i mina öron har tacklat av något i skärpa och ämnesval på senare år.

På Sveriges Radio Play finns alla Söndagsintervjuerna till nedladdning eller avlyssning, en riktig skattkammare.

Och här är speciellt samtalet med Barbro Lindgren: