Telia ”lurar” Nepal på två miljarder

78e7446e-4302-4b4f-9956-9e4b5e6769aa

Genom aggressiv skatteplanering vill Telia undvika att betala 2 miljarder i skatt till Nepal, ett av världens fattigaste länder.

Ncell-Nepal

Nepals skattemyndigheter kräver Telia på två miljarder kronor, skriver Svenska Dagbladet Näringsliv. Det handlar om reavinstskatt på den största företagsaffären som någonsin gjorts i Nepal.

Telia sålde nyligen sitt dotterbolag Ncell för 8 miljarder. Det till 40 procent statligt ägda företaget minimerade skatten genom att låta Telias holdingbolag i Norge och Holland sälja 65 procent av Ncell till köparen, malaysiska Axiata. Nu kräver de nepalesiska skattemyndigheterna Telia på två miljarder i skatt:

–  Vi vill påminna er om att, under skattelagstiftningen akt 2002, framgår det att det utgår skatt på den vinst som gjorts genom försäljningen av ägandet i Ncell, skriver tjänstemannen från skattemyndigheten i Nepal.

Men Telia slår ifrån sig.

– Det är naturligt att det förs en debatt kring vad som är den största transaktionen någonsin som berör ett nepalesiskt företag. Vi har alltså inget nytt i sak sedan tidigare att informera om vad gäller skattesituationen, säger Henrik Westman presschef Telia.

Action Aid, en internationell rörelse som arbetar för global rättvisa och hållbar utveckling, är kritiskt. Telias skatteupplägg beskrivs som aggressivt av organisationens generalsekreterare Christine von Sydow.

– De nyligen avslöjade Panama-dokumenten visar hur enormt vanligt det är med alla former av aggressiv skatteflykt. Detta gäller också svenska företag. Att det finns lagliga möjligheter betyder att vi måste förändra det globala skattesystemet, påpekar von Sydow.

Telia beter sig aggressivt mot ett av världens fattigaste länder, därtill drabbat av en förödande jordbävningskatastrof för inte länge sedan.

Enligt en beräkning gjord av nyhetssajten Bizmandu.com kan skattemyndigheterna i Nepal endast räkna med skatteintäkter på cirka 2,9 miljoner dollar. Det motsvarar mindre än 0,3 procent av försäljningspriset, vilket är betydligt lägre än de sammanlagt runt 25 procent som skattemyndigheten i Nepal anser att Telia ska betala.

I sitt svarsbrev till de nepalesiska skattemyndigheterna påminner Telia om att man skänkt 1 miljon dollar till premiärministerns katastroffond som upprättades efter förra årets förödande jordbävning.

Beloppet kan jämföras med skattekravet på 250 miljoner dollar.

Upprördheten i Nepal är stor. Christine von Sydow förstår den.

– För länder som Nepal är varje skattekrona livsviktig, inte minst efter den förödande jordbävningen nyligen. Behoven är enorma. Det handlar om vägar, sjukhus, bostäder, vatten- och elledningar, skolor, ja, till allt i samhället. Att ett bolag med statligt ägande ägnar sig åt att slippa betala skatt i ett sådant land är ännu mer anmärkningsvärt, säger von Sydow.

Bilderna: Överst: De nepalesiska skattemyndigheternas brev till Telia. I mitten: En mobil med Telias logotyp och Ncell. Underst en bild från den senaste jordbävningen i Nepal i februari i år.

2016-02-25-Nepal-Earthquake-2