CNN fixade Donald Trumps seger

15Trumpmedia-superJumbo

Medierna, särskilt amerikansk TV, skapade Donald Trumps seger i de republikanska primärvalen.

Hur kunde den populistiske miljardären Donald Trump vinna det republikanska partiets primärval?

Huvudorsaken är de amerikanska mediernas bevakning av primärvalen. Medierna, i synnerhet de stora TV-bolagen som CNN bäddade för Trumps seger genom sin nyhetsjournalistik.

Trump själv spenderade jämfört med andra kandidater minimalt på reguljär TV-annonsering. Desto mer fick han genomslag genom att exponeras i televisionens nyhetsinslag – utan att behöva betala för det.

New York Times skrev i mitten av mars om en undersökning gjord av MediaQuant. Firman har mätt köpt betaltid i TV och satt ett pris på exponering i TV-nyheterna, efter vad samma tid skulle ha kostat i form av reklam, köpt respektive gratis reklam.

Trump köpte – under en given period reklam i TV för tio miljoner dollar – men hans gratis tid i TV-nyheterna kan uppskattas till två miljarder dollar. Överallt där han talade riggades kameror upp för att i direksändning återge hans nationalistiska, rasistiska, islamofobiska, sexistiska och återkommande lögnaktiga påståenden.

De andra kandidaterna ligger långt efter honom i nyhetsexponering, som framgår av staplarna här under.

TV-bolagens tittarsiffror steg när Trump exponerades – och med det företagens reklamintäkter.

Allt talar för att den praktiken kommer att fortsättas. I så fall är Donald Trump given som USA:s näste president, såld och sponsrad av medierna.

Michael Tomasky varnar i New York Review of Books (daterad 21 april) för Trump. Han skriver att det finns en regel i journalistiken att inte jämföra någon med Hitler. Men, fortsätter han, samtidigt måste vi vara öppna för att se vad som händer nu i amerikansk politik.

Man behöver inte jämföra Trump personligen med den österrikiske korpralen för att bli medveten om likheter mellan de båda herrarnas väg till politisk makt.

Trump har öppet stöd från vita rasister. Han har tvekat att ta avstånd från Ku Klux Klan och har retweetat neofascistiska uttalanden.Han har också vägrat ta avstånd från våld och i vissa tal uppmanat sina anhängare att starta upplopp.

Den rasistiska politik Trump öppet står för, med generella fördömanden av muslimer och latinamerikanska invandrare i USA påminner inte så lite om Hitlers attacker mot tyska judar under trettiotalet.

Hur har detta blivit möjligt?

Svaret är inte att amerikanerna är korkade, men att medierna har tappat förmågan att hålla huvudet kallt, förmågan till granskande journalistik. Tyskarna valde Hitler i demokratiska val på 30-talet, vi vet vad som följde. Att detta händer i USA 2016 är häpnadsväckande och förfärande – men helt i konsekvens med mediernas inbyggda logik.

Foto ovan: Alex Wong/Getty Images.

Valkampanj-USA