Horace i Höganäs

12936674_1093160674059692_4342973317564586573_n

Horace Engdahl besökte i veckan Tivolihuset i Höganäs, för kvällen fullsatt.

Horace Engdahl, författare, akademiledamot och under många år det mest prestigefyllda av allt, Svenska Akademins ständige sekreterare, har lyckats bli ”Horace” med svenska folket. Hur det gått till har varit svårt att förstå för den som bara följt vårens mediala pseudodebatter.

I tisdags besökte Horace Engdahl det vackra Tivolihuset i Höganäs, bruksortens svar på Folkets hus i Helsingborg, vackert och väl vårdat. Den här kvällen också utsålt, med 250 besökare, som nog blev Horace med denne rättframme och välformulerade herr Engdahl.

Det blev ett givande, intelligent och bra samtal mellan utfrågande Ulf Dahlström från Helsingborgs stadsteater och Horace Engdahl. Mycket handlade om skrivande och skrivandets ensamhet, med referens till bland annat den portugisiske författaren Fernando Pessoa, vars efterlämnande papperslappar betecknats som ett av 1900-talets märkligaste ofullbordade verk: ”Orons bok”.

Annat belyste arbetet i Svenska Akademin inför Nobelpriset. Varje år upprättas en kort lista med fem namn. Akademins ledamöter får i hemläxa att läsa in de aktuella författarnas hela produktion. En klurig publikfråga undrade hur akademin skaffade hem alla nödvändiga hundratals böckerna, utan att bokbranschen skulle kunna ana vad som var på gång.

Horace Engdahl var närvarande i samtalet, Ulf Dahlström frågade och följdfrågade med skärpa och det blev en så där riktigt bra författarkväll.

Samtalet följdes av uppläsning ur Horace Engdahls nya bok ”Den siste grisen”. Ett litet exempel:

”I en ung mans sinne finns det ett innersta rum, och i detta finns bara plats för en sak, nämligen för honom själv. Att vänta sig något annat eller att fordra något annat, nu eller någonsin vore dårskap.

Det som inte får plats i den unge mannens centrum, det vill säga allt annat, är hänvisat till väntrummet. Där sitter hans flickvänner, hans ambitioner, samhället, Gud och djävulen. Kanske får de en dag tillträde, kanske inte. …”

Höganäs bibliotek och Höganäs Bokhandel&Cappuccino stod bakom kvällens arrangemang.

Fotnot: Diana Holmberg skrev på HD:s kultursida om Horace Engdahls besök i Bjäre bokhandel i Båstad, två dagar tidigare. Läs här.