FB-”vännerna” i US Army

MartinSmith

De senaste månaderna har jag gång på gång fått vänförfrågningar på Facebook av personer som är amerikanska yrkessoldater. Varför?? Bilden ovan: Martin Smith, General officer at US Army.

Facebook är en arena för möten mellan människor och idéer. De vänner vi har på FB är mest ”vänner” inom citationstecken. Ändå hjälper mig Facebooks nätverk av personer att hitta intressant information, viktiga artiklar, bra bilder och webbsidor som jag annars nog inte skulle ha funnit på egen hand.

Samtidigt fungerar Facebook som övervakning. Mina åsikter kan registreras, liksom mina verkliga nätverk av personer som betyder något.

På sistone har jag fått en rad märkliga ”vänförfrågningar”. Den senaste i raden heter Juan Idelfonso Olivares Ipanaque. Hon är född i Santa Clara i Kalifornien och lever i Bagdad där hon arbetar för den amerikanska armén. Hon har också ett amerikaniserat namn, Hillary Gallagher (bilden nedan).

På hennes FB-sida finns bilder på henne själv i uniform och så bilder på vapen i mängder, mest pistoler.

Men vad vill hon mig?

Det underliga är att hon bara är en av ett knappt tiotal liknande personer som de senaste månaderna kontakt mig för att ”bli Facebook-vänner” och som är eller utger sig för att vara amerikanska yrkessoldater.

ClarkWilliam

Deras Facebooksidor består mest av porträtt på dem själva i uniform framför amerikanska eller brittiska flaggor. Där är Clark Williams, ”works at US army” (bilden ovan) och Helbert Brown (bilden just under), ”went to United States Military Academy Preparatory School”.

HelbertBrown

Den senare verkar vara reell. På hans FB-sida länkar jag vidare till en anhörig Vicky Brown Helbert, som på 4 juli lagt ut en film med patriotiskt målade amerikanska hus.

USA-hus

Andra namn: Alex Raymond, ”Lieutenant in British Army, from Edinburgh”, Martin Smith, ”General officer at US Army, Went to Millikan High School, Lives in Kabul, Afghanistan, Widowed, From Long Beach, California” och fler ändå.

Är det riktiga eller fejkade personer? Jag googlar på namnen. På Juan Idelfonso hamnar jag i Peru.

Martin Smith finns på Wikipedia, där alla krig han deltagit i har listats, Golfkriget, Irakkriget, kriget i Afghanistan.

Naturligtvis är FB-sidan ett falsarium. Men varför? På Smiths FB-sida har Nancy T, som lever i Manado i Indonesien, skrivit: ”I love you”.

Jag utgår från att alla dessa figurer med tyngande många militära medaljer och hög rang har kidnappats från verkligheten och används som redskap på FB:s skenvärld. Men varför vill någon/några på det här viset komma i kontakt med en FB-sida som min, undrar jag något brydd.

Juan Idelfonso

En reaktion på ”FB-”vännerna” i US Army”

  1. Martin Smith- märklig amerikan. Union Jack i bakgrunden och iklädd brittisk uniform.

Kommentarer är stängda.