Maptia – världar av bild och text

Tunnelbanan

Maptia – webbsida för unika reportage i text och bild.

Maptia är en webbsida utöver de mesta. Här publiceras starka reportage, där text och bilder samverkar på ett unikt vis. Eller som det står i introduktionen:

”Join Maptia to discover a world of exceptional photography, fascinating storytelling, and gripping adventure. Explore the places and topics that inspire you most as part of our thoughtful community.”

Är själv sedan ett halvår medlem i Maptias ” thoughtful community” och har återkommande hittat exceptionella reportage. Vem som helst kan sända in berättelser och bilder till Maptia. Störst genomslag får ”Editor’s Pics”, de reportage som redaktionen valt ut och lyft fram.

Bhutan

Dessa dagar presenteras till exempel ett reportage av den brittiske dokumentärfotografen A J Heath. Han har tillbringat tolv månader i kungadömet Bhutan i Himalaya och publicerar ”Vid vägens ände”, ett inkännande reportage som fokuserar på Brokpastammen i östra Bhutan, där människor i århundraden vallat jakar (ett långhårigt oxdjur).

Det handlar om hur det slutna bergslandet sakta öppnat sig och håller på att förvandlas till en konstitutionell demokrati – och om hur detta i sin tur hotar traditionella livsstilar.

Detta är Brokpa-stammens sista dagar i isolerad existens, skriver Heath. Men kommer den nya vägen att medföra allt det som människor hoppas på – eller kommer folkets unika identitet att gå förlorad i jakten på moderniteten?

Via utmärkta sökmotorer är det lätt att utforska Maptias mängder av reportage från jordens alla hörn. Här finns ett reportage om ”Världens längsta konstgalleri” av Conor MacNeill, som i text och bilder utforskar Stockholms tunnelbana.

För att underlätta orientering och läsning presenteras alla inslag med korta introduktioner och med angivelser om hur lång tid de tar att läsa. Även om ett starkt reportage kanske bara kräver sju minuter är det farligt lätt att fascinerad försvinna allt djupare in i Maptias arkiv och inte hitta ut förrän efter timmar.